Što se događa tijelu kada prestanete jesti ugljikohidrate?

Jednostavni ugljikohidrati kao što su keksi, čips i slatkiši pružit će vam kratko zadovoljstvo, ali znate da nisu dobri za vas. Sigurno osjećate malu grižnju savjesti svaki put kad ih pojedete.

Ali bez obzira na to, i dalje smo ovisni o njima. Čak i ako pazite na unos ugljikohidrata, začudit će vas podatak da jedan čokoladni keks ima jednaku količinu ugljikohidrata kao zdjelica zobene kaše.

Što će se dogoditi ako izbacite ugljikohidrate iz prehrane? Yahoo Health donosi odgovore.

1. Počnete trošiti masnoće

To se događa odmah. Smanjenjem unosa ugljikohidrata, smanjuje se dnevni unos kalorija što prisiljava tijelo da troši pohranjene masnoće u tijelu.

Savjet: vježbajte ujutro prije doručka. Tako će tijelo trošiti pohranjene masnoće, a ne hranu koju ste jeli ranije taj dan.

2. Manje ste gladni

Nisu kalorije te koje vas čine sitima već hranjive tvari poput vlakana, proteina i zdravih masnoća. Većina ugljikohidrata ne sadrži nijednu hranjivu tvar. Tako da koliko god jedete, vaše tijelo će tražiti još hrane.

3. Vaš trbuh će se smanjiti

Jedna od prvih stvari koju ćete primjetiti kada zamijenite ugljikohidrate s hranom bogatom vlaknima jest ta da će vam se smanjiti trbuh. Razliku ćete primjetiti već nakon nekoliko dana.

4. Smanjujete mogućnost dobivanja dijabetesa

Jednostavni ugljikohidrati puni su šećera. Što ih više konzumirate, to više vaša gušterača proizvodi inzulina što može dovesti do nedostatka inzulina, a time do dijabetesa tipa 2.

5. Mišići ojačaju i imate više energije

Skoro pa svaka hrana je zdravija od ugljikohidrata. To je većinom zato što ne sadrže proteine koji izgrađuju mišiće.

Smanjenjem ugljikohidrata i dodavanjem voća, povrća i cjelovitih žitarica osigurat ćete si dovoljno energije za cijeli dan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...