Studentice osmislile kako poboljšati turističku ponudu grada Nina

Kada su u sklopu kolegija na fakultetu trebale osmisliti projekt koji bi pozitivno utjecao na daljni razvoj turizma u gradu Ninu, studentice Sveučilišta u Zadru, Ana Franić i Angela Pavlović, došle su na ideju o izgradnji zdravstveno – lječilišnog turističkog centra “Lutum”, prenosi poslovni.hr.

Riječ je o modernom centru koji bi bio namijenjen posjetiteljima svih dobnih skupina te bi zadovoljao različite zahtjeve vezane uz njihovo zdravstveno stanje. Osim kompleksa u kojim bi se nudile zdravstvene usluge centar bi se sastojao od turističkog naselja za smještaj posjetitelja, turističko – ugostiteljskog kompleksa (restorana), specijaliziranog prodajnog centra unutar kompleksa s autohtonim ninskim proizvodima i ostale odgovarajuće infrastrukture. Kada su u Poslovnom dnevniku vidjele natječaj “Hrvatska pamet Hrvatskoj” odlučile su detaljnije razraditi projekt i njime se prijavile na natječaj.

– Shodno trendu sve veće brige o zdravlju, izgledu i općenito zdravstvenom, tjelesnom i duhovnom stanju, ponuda zdravstvenog turizma danas postaje sve važniji dio ukupne turističke ponude brojnih destinacija. Zbog toga smo se odlučile za projekt izgradnje zdravstveno – lječilišnog turističkog centra koji će uključivati brojne prirodne činitelje koje grad Nin ima: ljekovito blato, ninska sol, blaga mediteranska klima i čisti zrak. Osnovno polazište u osmišljavanju ideje za razvoj sadržaja je dokazano djelovanje ljekovitog blata u medicinske svrhe, istaknule su Ana Franić i Angela Pavlović obrazlažući svoj projekt Lutum.

Kao jedan od glavnih benefita izgradnje ovog centra smatraju otvaranje velikog broja radnih mjesta za građane Nina i okolice što bi moglo uvelike utjecati na demografiju grada, odnosno zadržavanje mladih ljudi s potrebnim znanjem za razvoj turizma i ostalih grana gospodarstva. Za potrebe ovog centra kažu, potrebno je poboljšanje i dodatna izgradnja prometne infrastrukture što bi Nin povezalo sa ostalim gradovima i mjestima. Razvojem projekta planira se urediti i sustav vodovoda i odvodnje otpadnih voda, kao i cjelokupni održivi sustav kojim bi se očuvao okoliš na samom mjestu gdje se nalazi ljekovito blato, a gdje se planira izgraditi centar.

S druge strane smatraju da će izgradnja centra imati veliki utjecaj na same posjetitelje, jer će im na jednom mjestu biti ponuđeno više usluga koje uključuju liječenja, masaže te sve ostale tretmane ljekovitim blatom, kao i tretmane ninskom solju koja je učinkovita za liječenje i opuštanje od svakodnevnog stresa te ostale standardne usluge koje se koriste za opuštanje.

Naš zdravstveno – lječilišni turistički centar bio bi jedinstven na Jadranskoj obali zbog činjenice da spajamo najrašireniji oblik turizma, to jest ljetovališno – kupališni turizam koji se temelji na ‘proizvodu sunca i mora’ sa zdravstvenim turizmom. Posjetitelji bi s jedne strane imali mogućnost uživanja i kupanja u moru, a s druge bi mogli koristiti raznolike usluge za liječenje svojih zdravstvenih tegoba. Bitno je također napomenuti da planiramo, što se tiče infrastrukture, poštovati načela održivog razvoja kako bi što manje narušili okoliš koji je dosada netaknut. Tako bi ugradnjom solarnih panela iskoristili sunčevu svjetlost za dobivanje električne energije, a bazene bi punili morskom vodom koju bi filtrirali kako bi odgovarala zdravstvenim uvjetima, kažu Ana Franić i Angela Pavlović, studentice 3.godine preddiplomskog studije Kulture i turizma, na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti u Sveučilišta u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...