Sutra na Avvanturi humanitarna projekcija canneskog pobjednika

Današnji program Avvantura film festivala nudi posebno težak izbor, izvrsnim filmovima na čak četiri lokacije. Na Forumu se od 21 sat može pogledati gorka komedija debitanta Ivana Livakovića, u Sv. Dominiku u 20 satiLeaves of the tree porijeklom Zadranina s njujorškom adresom Ante Novakovića, snimljen s hoolywoodskom glumačkom postavom, Kraljevski vinogradi u Petrčanima bit će scenografija za projekciju novog naslova hvaljene i nagrađivane Ivone Juke – Ti mene nosiš, dok će u dvorani CineStara u 21 sat zadarska publika prva u Hrvatskoj moći pogledati kontroverzni naslov Love Gaspara Noea, eksplicitnu 3D dramu s puno hardcore sexa, art-porn… bez vulgarnosti, Noe je napravio seksualnu melodramu o mladiću i djevojci, i još jednoj djevojci, koji uživaju u ljubavi i seksu. Noe kaže kako u najnovijem filmu nije htio biti sputan „propisanom mjerom u prikazu seksualnosti koja je uspostavljena u mainstream filmu“.

Posebno je važno skrenuti vam pažnju na sutrašnju projekciju na Forumu.

Naime, u srijedu, 26.08. Avvantura film festival na Forumu, u 21:00 , prikazuje “Dheepan” francuskog redatelja Jacquesa Audiarda. Film koji je na 68. Filmskom festivalu u Cannesu dobio Zlatnu palmu govori o pozadini građanskoga rata na Šri Lanki. Da bi pobjegli od rata bivši vojnik, mlada žena i djevojčica glume da su obitelj. Završe u predgrađu Pariza vodeći obiteljski život. Ne znaju ništa  jedni o drugima, no unatoč tome pokušavaju izgraditi zajednički život.

Rat je poveznica i humanitarne akcije koju organiziraju zadarski filmski festival i Zaklada Hrvatska bez mina te Vladin ured za razminiranje.

Prihod od prodaje karata za dobitnika Zlatne palme ići će u izradu jedinstvene baze podataka žrtava mina s ciljem identificiranja potreba stradalnika, zapošljavanja, prekvalifikacija, školovanja, medicinskih i inih potreba, te u konačnici cjelokupnoj integraciji osoba s invaliditetom u društvo. S prvim bi se ispitivanjima na terenu krenulo upravo iz zadarskog zaleđa, koje je bilo jedno od najzagađenijih područja u Domovinskom ratu.

Zbog ove suradnje u Zadar stižu Dijana Pleština, ravnateljica Vladinog ureda za razminiranje,  Kristijan Sojch iz Zaklade Hrvatska protiv mina, a s njima i Frane Ivković, žrtva mine iz zadarskog zaleđa. 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...