Sutra stiže vatromet s kišom zvijezda na nebu

Zvijezde padalice koje se obično pojavljuju na nebu u kolovozu, imat će svoj ‘vatromet’ čiji će vrhunac biti u noći na četvrtak kada će ih stotinjak svakog sata prelijetati tamnim nebom obećavajući nezaboravni doživljaj.

“Ove godine predstava će biti spektakularna”, rekao je za AFP Morgan Hollis, astronom u britanskom Kraljevskom astronomskom društvu.

Ovaj nezaboravan prizor koji će se moći vidjeti iz svih dijelova našeg planeta, možemo zahvaliti Perzeidima, djelićima kometa Swift-Tuttle koji svake godine presijeca Zemljinu putanju od sredine srpnja do sredine kolovoza.

“Ulaskom u naš svijet Perzeidi, u Hrvatskoj poznati kao ‘Suze svetog Lovre’, koji su zapravo djelići kometa, sudaraju se s molekulama atmosfere i taj, iznimno jak sudar, proizvodi svjetlo”, pojasnio je Jeremie Vaubaillon, astronom u Pariškom opservatoriju (IMCCE).

Ove godine Perzeidi će se najbolje moći vidjeti 12. i 13. kolovoza kada će se Zemlja naći doslovce u središtu njihova oblaka. Fenomen se može pratiti gotovo dva tjedna, koliko Zemlji treba da prođe kroz meteorski roj.

Taj roj je gigantski oblak dug više od milijun kilometara, s milijardama sitnih dijelova kometa. “Ovo ćemo gledati još godinama, to je pravi izvor zvijezda repatica”, dodaje znanstvenik.

Sretna je okolnost što se Mjesec ove godine neće vidjeti pa njegova svjetlost neće ometati promatranje.

Znanstvenici poručuju da je prizor najbolje promatrati golim okom i da nisu potrebni ni dalekozor ni teleskop.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...