Tomislavu Marijanu Bilosniću dodijeljena nagrada “Neretvanska Maslina”

Ovogodišnji 7. Neretvanski pjesnički susretu “Maslini u lice” održani su od 11. do 14. kolovoza 2015. godine u Metkoviću, Opuzenu, Pločama i Podgradini. Organizator ovih Susreta je Društvo hrvatskih književnika, Gradska knjižnica Opuzen, Pučko otvoreno učilište Ploče, Gradsko kulturno središte Metković i Turistička zajednica općine Slovno. Pokrovitelj 7. Neretvanskih pjesničkih susreta je Ministarstvo kulture RH, a njegova idejna začetnica je književnica Enerika Bijač.

Gosti ovogodišnjih susreta su književnici Tomislav Marijan Bilosnić, Luko Paljetak, Enerika Bijač, Đuro Vidmarović, Davor Šalat,  Lana Derkač Šalat i Fabijan Lovrić, te Iris Odak Plenković, prošlogodišnja dobitnica nagrade “Mladica neretvanske masline”.

U utorak 11. kolovoza na Poljani Mate Pečića u Opuzenu upriličen je recital “Poezija pod zvjezdanim nebom” čime su i otvoreni 7. Neretvanski pjesnički susreti “Maslini u lice”. Neretvanske pjesničke susrete otvorila je gđa. Marija Vučković, dožupanica Dubrovačko – neretvanske županije.

U srijedu 12. kolovoza pjesnici su gostovali u Pločama, ujutro na pjesničkoj radionici na lađi “Neretvanska Noina arka”, a naveče na pjesničkom recitalu “Između mora i kamena” održanom u Pučkom otvorenom učilištu.

Neretvanski pjesnički susreti

U četvrtak 13. kolovoza u programu Na ruti rimskih careva pjesnici su  posjetili Muzej Narona u Vidu, a potom su u Gradskom kulturnom središtu, Galeriji na katu u Metkoviću održali pjesnički recital pod naslovom “Na Neretvu poezija pala”. Pjesnike je biranim riječima pozdravio gradonačelnik Metkovića dr. Božo Petrov, te ravnatelj Gradskog kulturnoga središta gosp. Milan Kapović.

Četvrti dan 7. Neretvanskih pjesničkih susreta, u petak 14. kolovoza hrvatski su se pjesnici uputili na Stazu stećaka Neretva  u Podgradinu, da bi u večernjim satima nazočili dodjeli književne nagrade “Neretvanska maslina” i “Mladica neretvanske masline” u Hotelu Marlot u Opuzenu, te svečanome zatvaranju 7. Neretvanski pjesnički susreti Maslini u lice.

Ovogodišnjim dobitnikom književne nagrade “Neretvanska maslina” proglašen je poznati hrvatski knjižvnik Tomislav Marijan Bilosnić za svoju zbirku pjesama “Vrt” objelodanjeno 2014. godine u izdanju izdavalačke kuće 3000 godina Za dar iz Zadra.

Književna nagrada “Neretvanska maslina” dodijeljuje se najboljoj knjizi i njenom autoru za postignute visoke književne, estetske i umjetničke domete u tematiziranju potreba očuvanja prirode, kao i tradicijskih, baštinskih vrijednosti bilo kojeg hrvatskog kraja – čime se daje doprinos očuvaju materijalne i nematerijalne baštine hrvatskog naroda te humanizmu kao temeljsnom odnosu života na Zemlji. Nagrada se dodijeljuje knizi nobjavljenoj 2014. godine, pisanoj na hrvatskom standardnom jeziku. Nagrada se sastoji od pisanog dokumenta, novčanog iznosa, 5 litara neretvanskog maslinovog ulja i 5 litara vina.

Prosudbeno povjerenstvo ove ugledne nagrade (Pero Pavlović, Karmela Popić Kešina i Enerika Bijač, predsjednica) svoju je nagradu obrazložilo slijedećim riječima: „Temeljna misao koja nosi ovu knigu (kako se naglašava i u pogovoru) „ sadržana je u tajni ljudske kreacije i kontakta sa zemljom, u ostvarivanju svoga božanskog dijela karaktera, jer zemlja postaje plodna samo onda kada je dodirne ljudska ruka, pa se tako u svakom dodiru zemlje i čovjeka obnavlja Božja gesta kada je On u beživotnu glinu udahnuo život i stvorio čovjeka.“

Luko Paljetak i Tomislav Marijan Bilosnić

Nagrada je laureatu Tomislavu Marijanu Bilosniću uručena u hotelu Merlot u Opuzenu na svečanoj sjednici općine Slivno, a nagradu su slavodobitniku  uručili Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, Smiljan Mustapić, načelnik općine Slivno, Davor Marinović, sponozr nagrade i književnica Enerika Bijač, organizator Neretvanskih pjesničkih susreta. Svečanoj dodjeli Književne nagrade Neretvanska maslina nazočili su Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, dožupanica gđa. Marija Vučković, saborski zasupnici Frano Matoušić i Branko Bačić, Smiljan Mustapić, načelnik općine Slivno, kao i gradonačelnici Ploča, Metkovića,Opuzena i Neuma, gospodarstvenici, kulturni djelatnici i drugi uzvanici.

Završenim 7. Neretvanske pjesničke susrete “Maslini u lice”  proglasio je župan Dubrovačko- neretvanske županije gosp. Nikola Dobroslavić.

OBRAZLOŽENJE KNJIŽEVNE NAGRADE „NERETVANSKA MASLINA“ ZA 2015.

Tomislav Marijan Bilosnić; Vrt, 3000 godina Za dar, Zadar, 2014.

Najnovija zbirka pjesama Tomislava Marijana Bilosnića Vrt svojim jednostavnim naslovom zavodi čitatelja u otkruvanje sadržaja ovih pjesama, kako na predmetno-tematskoj, još više na estetskoj razini i porukama koje knjiga donosi.

Naoko, i u prvome sloju – doista se radi o vrtu, o pedlju vlastite zemljem koju se obrađuje, uživajući u neophodnom ekološkom odnosu i ishodu koji donosi radost ljepote života – tako potrebne suvremenome čovjeku, otuđenom od zemlje, od vrta, pa i od sebe sama. Po pjesniku Bilosniću – u vrtu, na zemlji čovjek gradi, radi, stvara i odmara; vrt je mejsto gdje se ljudska duša suživljuje s tajnama i ljepotama prirode i ukupnoga života. Vrt je vrijedan divljenja i poštovanja i onda kad je sasvim običan vrt.

U ovoj zbirci vrt je hraniteljica, ali on je i đardin i perivoj, mjesto odmora, mjesto umnih razmišljanja u tišini, mjesto romanitike… i još više.

Izdignemo li se, ili zaronimo u poetiku, estetiku i filozofsku misao koju nam već u slijedećim slojevima ova zbirka donosi, bit će jasno da je Bilosnićev vrt i mjesto s kojega se lirski subjekt pobvezuje s Univerzumom – sa svim silnicama horizontale i vertikale na kojima počiva život sagledan u svemirskim širiniama  – od samog početka na kojemu  vrt stoji kao mitsko mjesto komunikacije od biblijske  Knjige postanka do danas.

U tako postavljenom vrtu događa se sustet čovjeka sa čovjekom, susret čovjeka sa samim sobom, susret neba i zemlje, života i smrti, stalno obnavljanje i trajanje, neuništivost života u svojim čarima, unatoč svemu u ljudskome mnoštvu.

 Temeljna misao koja nosi ovu knigu (kako se naglašava i u pogovoru) „ sadržana je u tajni ljudske kreacije i kontakta sa zemljom, u ostvarivanju svoga božanskog dijela karaktera, jer zemlja postaje plodna samo onda kada je dodirne ljudska ruka, pa se tako u svakom dodiru zemlje i čovjeka obnavlja Božja gesta kada je On u beživotnu glinu udahnuo život i stvorio čovjeka.“

U zbirci Vrt spaja se ljudsko iskustvo, povijest, kultura, tradicija i ekologija – sa Bilosnićevim filozofskim promišljanjem suvremenoga svijeta koji je odlućio živjeti bez Boga. I koji je, kako izgleda, spreman dokinuti i život na zemlji, vrteći se samo oko materijalnog, malo hajući o duhovnim, estetskim i inim vrijednostima života na našem Planetu, a kamoli u jednom vrtu zemaljskom, pa makar on sličio i onome rajskom, kao što je to ovoj zbirci pjesama. Dodajmo i to da tematskim sklopom, pjesničkim jezikom i estetskom razinom Bilosnićeva zbirka korespondira u prostoru europskog postmodernizma, a porukama koje donosi kreće se u prostoru univerzalnoga.

Sve su to razlozinda je Tomislav Marijan Bilosnić dobitnik Književne nagrade „Neretvanska maslina“ za 2015.godinu.

U ime povjerenstva koje je radilo u sastavu Pero Pavlović, Karmela Popić Kešina i Enerika Bijač.

Enerika Bijač, predsjednica Povjerenstva

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...