Turist spašen nakon poruke koju je ispisao u pijesku

Britanski turist, koji se izgubio u šumi na australskom otoku, spašen je nakon što je napisao poruku za pomoć u pijesku na plaži.

Geoff Keys (63) se izgubio u nacionalnom parku Jardine u sjevernom Queenslandu nakon što je donio “jednu od najglupljih odluka ikada” da put do kampa skrati kroz šumu.

Pokušao je pratiti svoje korake, ali se našao 10-ak kilometara dalje od kampa.

Dva sata nakon ponoći, Keys je sjeo i odlučio čekati dolazak zore. Njegovi prijatelji u kampu su prijavili nestanak i zvuk helikoptera u daljini je bio znak da bi mogao biti spašen.

Na plaži je napisao “Help 2807” sa strelicom koja je pokazivala njegovu lokaciju, u nadi da će posada helikoptera vidjeti gdje se nalazi.

“Činilo mi se da je dobra ideja da pomognem sebi koliko mogu. Našao sam štap i napisao poruku u pijesku i datum. Mislio sam da je to dovoljno”, rekao je Keys.

Na koncu je privukao pažnju helikoptera koji je bio u potrazi. Stigao je drugi, veći helikopter koji ga je prebacio na sigurno.

“Osjećam se glupo, ali sretno. Izvinjavam se porodici i prijateljima zbog brige koju sam im zadao”, rekao je Keys koji je prebačen u bolnicu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...