U Pagu 160. godina Vele Stomorine (Velike Gospe)

Grad Pag ove će godine bogatim zabavnim programom proslaviti 160. blagdan Vele Stomorine, odnosno 160 godina otkako je održana prva procesija s kipom Majke Božje od Staroga grada. Po vjerovanju stanovnika Paga procesija je započela kao zahvala Gospi što ih je 1855. spasila od kolere.

– Povodom toga nama najznačajnijeg vjerskog blagdana, dan ranije, 14. kolovoza u 21:30 sat, na Trgu Petra Krešimira IV, održat će se koncert jedne od najboljih hrvatskih klapa, Klape Intrade, izjavio je Dario Grašo, zamjenik gradonačelnika Paga.

Noć s 14. na 15. kolovoza donosi bdijenje koje traje do 6 sati ujutro, kada počinju Svete Mise. Procesija s kipom kreće u 18 sati, a u njoj će sudjelovati Nadbiskup Zadarski mons. dr. Želimir Puljić, crkveni zbor, predstavnici raznih župa, KUD Družina u paškoj narodnoj nošnji te Udruga paška alka u srednjovjekovnim nošnjama. Na procesiji sudjelovat će i članovi DVD-ova Zadarske županije s DVD-om Pag u ulozi domaćina.

Nakon procesije i mise u crkvi Marijinog uznesenja na Trgu Petra Krešimira IV. održat će se fešta s hranom i pićem te nastup grupe Fortunal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...