Vučić: “Srbiji danas potrebni normalni odnosi s Hrvatskom”

Srbiji su danas potrebni racionalni, dobri i normalni odnosi s Hrvatskom, ali se Srbija istovremeno neće sramiti zato što poštuje vlastite žrtve, poručio je u srijedu srbijanski premijer Aleksandar Vučić, pišu srbijanski mediji.

“Ne razumijem ljude koji slave progon stanovništva. Potrebno je šest dana i šest noći samo da se pročita popis ljudi koji su otišli iz Hrvatske”, rekao je on, navodeći da ne shvaća ni odnos prema Srbima koji postoji danas u Hrvatskoj.

Sada, međutim, dodao je, Srbija treba učiniti sve što može da sve suze, muke i nedaće našeg naroda pretoči u borbu i energiju za bolju srpsku ekonomiju.

“Mi smo naučili i sebe i naše sugrađane da poštuju tuđe žrtve, ali ono što se promijenilo i ono što se mijenja jest da se nećemo sramiti zbog toga što poštujemo vlastite žrtve, naprotiv poštovat ćemo ih nimalo manje nego što poštujemo tuđe”, kazao je premijer, primijetivši da to govori o novoj snazi Srbije i o tome da ranije Srbija sebi nije mogla dopustiti takve stvari zbog svoje “malene moći, ali i volje političkih elita”.

Vučić je to poručio povodom Dana sjećanja na stradanje srpskog naroda u akciji Oluja, te Dana žalosti u Srbiji.

Socijalistička partija Srbije poručila je istom prigodom da je proslava vojno-redarstvene akcije “Oluja” u Hrvatskoj “koketiranje sa zločinom”.

Socijalisti ističu da je 5. kolovoza najtužniji datum u novijoj povijesti Srbije, jer je na taj dan izvršeno najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata.

SPS u priopćenju navodi da se nada da će Hrvatska, kao i svi ostali narodi bivše Jugoslavije, što je Srbija već učinila, smoći snage i hrabrosti da se suoči sa svojim zločinima radi mira, budućnosti i napretka koji su svi narodi Balkana zaslužili.

U Beogradu je misu za Srbe stradale u Hrvatskoj i BiH održao patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

Srbija je točno u podne minutom šutnje, crkvenim zvonima i sirenama obilježila Dan sjećanja i odala počast stradalim i prognanim Srbima.

Sirene i crkvena zvona oglasili su se i u Republici Srpskoj, gdje je također kao i u Srbiji proglašen Dan žalosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...