Zadarski arhitekt Nikola Bašić osmislio novo lice trga u Vodicama

Ugledni i višestruko nagrađivani zadarski arhitekt Nikola Bašić, javnosti možda najpoznatiji zbog Morskih orgulja i Pozdrava Suncu, osmislio je idejno rješenje 2. faze uređenja središnjeg gradskog parka na Trgu kneza Branimira u Vodicama.

Pri izradi projekta, Bašić je uzeo u obzir društvenu, povijesnu i ambijentalnu vrijednost koju ovaj nekada središnji gradski prostor ima u životima i sjećanju Vodičana, prenosi portal Infovodice.com.

Projektom se zadržavaju gotovo sva postojeća stabla, budući da su ona za Vodičane od nezamjenjive ambijetalne, ali i memorijske vrijednosti. Zid koji je omeđivao prostor bit će uklonjen, a sama unutrašnjost parka zamišljena je kao velika cjelina namijenjena igri, opuštanju, druženju i odmoru.

Parkom dominira tema vode, uz pomoć više kružnih plitkih zdenaca koji su sporadično smješteni po opločenoj plohi, a podsjećaju na stare Vodice pune bunara, vrulja i izvora zbog kojeg ovaj grad i nosi svoje ime.

Bašić je posebice pazio na noćni ugođaj, pa se uz postojeću rasvjetu predviđaju još i podni reflektori uz stabla te sjetlosni efekti u zdencima.

Prema prvim reakcijama komentatora na portalu, čini se da su Vodičani oduševljeni Bašićevim rješenjem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...