Zašto je maslac dobar, a margarin opasan

Istraživanje koje je predvodio doktor Russell de Souza koji radi kao asistent u odjelu za kliničku epidemiologiju i biostatistiku na Sveučilištu McMaster u Kanadi, ukazuje da putar nije štetan za naše zdravlje, no margarin bi mogao biti čak i potencijalno smrtonosan.

Najveće do sada napravljeno istraživanje o masnim kiselinama u hrani i njihovu utjecaju na ljudsko zdravlje, ukazuje na to da zasićene masti ne povećavaju šansu za moždani i srčani udar, šećernu bolest ili ranu smrt, no s druge strane, industrijski stvorene nezasićene masti (tzv. trans-masti) poput onih u margarinu, povećavaju šansu smrti za čak 34 posto, piše britanski Telegraph.

‘Godinama su nam svi govorili kako moramo iz prehrane izbaciti masnoću. Trans-masti nemaju nikakav pozitivan učinak na naše zdravlje, a predstavljaju ozbiljan rizik srčanih bolesti. Zasićene masti, s druge strane, ne predstavljaju takvu opasnost. Ne preporučujemo povećanje zasićenih masti u prehrani, jer jednostavno ne vidimo nikakvu korist od toga’, rekao je doktor Russell de Souza.

Zasićene masti dobivamo uglavnom od proizvoda životinjskog porijekla, poput putra, kravljeg mlijeka, lososa, mesa i bjelanjaka, te od nekih proizvoda biljnog porijekla poput čokolade i palminog ulja. Trans-nezasićene masti uglavnom su industrijski proizvedene od biljnih ulja za margarin, grickalice i pakirane pekarske proizvode.

Smjernice prehrambenih stručnjaka do sada su preporučivale ograničavanje zasićenih masti na deset posto, a trans-masti na manje od jedan posto energije, kako bi se smanjila šansa srčanih problema i moždanog udara. No, novo istraživanje koje je detaljno pregledalo 50 istraživanja u kojima je sudjelovalo više od milijun ljudi, nije pronašlo nikakve dokaze da je zasićena mast loša za zdravlje.

Ovo istraživanje poklapa se s onim koje je napravilo Sveučilište Cambridge čiji je zaključak bio da zasićene masti u mliječnim proizvodima mogu čak i pomoći pri zaštiti od dijabetesa.

Doktor James DiNicolantonio s Fakulteta Ithica u New Yorku prošle je godine pozvao na promjenu prehrambenih smjernica vezanih uz zasićene masti koje su zadnjih 50 godina bile na lošem glasu. Nova istraživanja nisu pronašla nikakvu vezu između većeg unosa zasićenih masti i smrti, srčanih bolesti, moždanog udara ili dijabetesa.

S druge strane, industrijske trans-masti povezane su s 34 posto većom smrtnošću, 28 posto većom šansom smrti od srčanog udara te 21 posto većim rizikom kardiovaskularnih bolesti.

Stručnjaci upozoravaju kako ovi rezultati nikako ne znače da sada smijemo jesti namirnice pune zasićenih masti bez kontrole, s obzirom na to da još uvijek postoji veza između takvog ponašanja i visokog kolesterola.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...