Zašto sam dopustio objavu kolumne kolege Pedišića koja je uvrijedila inteligenciju svih od reda

Prije koji dan, portal Antene Zadar objavio je kolumnu naslova “Je li Hrvatska postala turistički raj za narkomane? Gdje su nestale obitelji Nijemaca s djecom” koja je u iznimnom kratkom roku pročitana više od 15 tisuća puta, dosegla više od 22 tisuće korisnika na Facebooku.

Kao glavni urednik, autorizirao sam i dozvolio objavu. Naime, istu sam i tražio da se napiše a kolega Pedišić uredno je to odradio odabravši svojevoljno tematiku. Kako je riječ o vlastitom mišljenju jednog od naših novinara, cilj je, vjerujem, postignut.

No ne cilj za koji su nas ovih dana prozvale i turističke zajednice, kojekakvi organizatori i vrsni zabavljači, svakako ne cilj povećanja posjećenosti ili klikanja, toga imamo i duplo više no drugoplasirani portal u regiji, već isključivo cilja uvođenja još jednog autorskog svijeta, još jednog mišljenja u ionako zagađen medijski prostor ovog grada, ove županije ali i regije.

Svima je već puna kapa copy – paste portala koji odrade pokoju vijest u danu i odu ispijati kavu, viski ili što se već pije ujutro oko 10 sati. Svima je već i više no dovoljno izmišljanja vijesti, “trolanja” kojekakvim glupostima – a opet, bez dosega publike i s pokojim “lajkom”.

Istina, kolega je stanju hrvatskog turizma pristupio na nešto drugačiji način. S određenom dozom sarkazma, ironije, činjenica ili pak žaljenjem za nekim drugim, prošlim vremenima. Možda.

No, gdje je zapravo nastao problem. U publici koju naš portal ima pa je ista odjeknula poput kojekakve golišave fotografije Maje Šuput ili fotografije u zagrljaju misteriozne plavuše poznatog političara? Još gore. U najmanju ruku kolega je prozvan za rušenje svega hrvatskog, za deficit domoljublja, za maloumnost pa i za nedostatak sexa.

Fascinantno je kako mi, koji svako jutro, tijekom cijelog dana pa često i veliku većinu noći, kreiramo nešto što konzumirate upravo vi – isti oni koji su se našli uvrijeđeni njegovim tvrdnjama i stavom. Fascinantno je također što je veliki broj komentara aludirao ili priželjkivao uručenje otkaza kolegi Pedišiću, a sve iz razloga jer vas je pogodio tamo gdje boli.

Nije li to cilj medija? Nije li to cilj kolumni pojedinih autora? Nitko se ne bi bunio da je kolegica Dijana Mijatović s jednog konkurentskog portala u svojoj kolumni pisala o tome kako je cijeli grad u vlasništvu kojekakvog lokalnog moćnika, kako isti pljačka i terorizira građane puneći pritom svoj kućni budžet. Nitko se ne bi bunio ni da smo se osvrnuli na niz loših a opet svakodnevnih pojava u našem društvu. No kad se isti osvrnuo na svetinju hrvatskog turizma – onda su sve svi redom, na pravdi Boga, našli kompetentnim prozivati i blatiti. Štoviše, vrijeđati i klevetati, što je po slovu zakona i utuživo.

No, je li kolega trepnuo – naravno da nije. Iznio je svoj stav, iznio je svoje mišljenje, i sve to u svojoj kolumni. Tako će biti i drugi tjedan kada očekujem njegovu drugu kolumnu. Tematike? Nije ni važno, ako digne i upola ovoliko buke bit će dobro.

Samo, nakon svega iznesenog i dalje ćemo na portalu i Fejsu imati dežurne dušobrižnike, čuvare nacionalnog identiteta te, dakako, vrsne turističke stručnjake kakvih bi se posramilo i vodstvo HTZ-a.

Možda bi bilo dobro da se kolumne pojedinih autora, ako vam već nisu niz dlaku uopće ne čitaju. No opet, mi nećemo dozvoliti da se razina komunikacije svede na prepucavanje s čitateljima i korisnicima našeg portala. Dapače, pozivam vas sve da i dalje ovako žustro iznosite svoja mišljenja i komentare, da i dalje ukazujete na to što vas smeta kod našeg načina pisanja i izvještavanja. Jedino tako možemo proizvesti sadržaj koji zanima upravo vas – čitatelje.

Pritom samo apeliram na osnovno ljudsko ponašanje i toleranciju na drugačija mišljenja. A mi ćemo i dalje osiguravati objektivan i nepristran prostor za iznošenje istih. Na ovaj ili onaj način.

Možda se dogodi da se ovako žustro uključite i u raspravu o gorućim temama i problemima ovog grada i okolice.

A možda su u šumi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...