Zbog klimatskih promjena svakih 30 godina moglo bi doći do nestašica hrane

Američko-britanska Radna skupina za ekstremne vremenske prilike i otpornost globalnog prehrambenog sustava objavila je ovog petka da bi klimatske promjene mogle uzrokovati nestašicu hrane.

Stručnjaci navode da zbog brze promjene vremenskih uvjeta procjenjuju kako bi do nestašice hrane u budućnosti moglo doći svakih 30 godina. Poljoprivreda ovisi o klimi, a vremenski uvjeti bi mogli igrati ulogu po pitanju dostupnosti hrane na tržištu i njenoj distribuciji, piše Telegram.

Četiri najbitnije žitarice koje se konzumiraju u svijetu su kukuruz, soja, riža i pšenica, a njih u većim količinama proizvodi tek nekoliko nacija.

Problemi na globalnom prehrambenom tržištu
Ako dođe do ekstremnih vremenskih promjena u tim zemljama to bi moglo uzrokovati velike probleme globalnom prehrambenom tržištu.

Distribucija ovih žitarica koncentrirana je na specifičnim dijelovima svijeta zbog čega neke zemlje dobiju veće zalihe kojima mogu raspolagati, a druge zemlje manje.

“Utjecaj vremena na prehrambeni sistem sve je veći. Ako ovi događaji postanu sve češći morat će se poduzeti nešto po pitanju toga.”, tvrdi Tim Benton, profesor ekologije na Sveučilištu Leeds.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...