Znate li zašto ste uvijek gladni nakon doručka?

Prošlo je sat vremena od doručka, a već vam kruli u želucu. Što se događa?

Ne unosite dovoljno kalorija

Prvi obrok dana trebao bi u sebi imati oko 300 do 400 kalorija. Ako pokušavate smršavjeti, držite se 300 do 350 kalorija, a ako samo održavate težinu ili idete u teretanu, pojedite oko 350 do 400 kalorija. Takav doručak bi vas trebao zasititi do ručka.

Preskačete neku namirnicu

Ono što jedete čak i važnije od toga koliko jedete. Svaki obrok trebao bi se sastojati od četiri sastojka – proteina, vlakana i zdrave masnoće koji će vam dati osjećaj sitosti te ugljikohidrata koji nam daju energiju. Idealan je omjer oko 13 do 20 grama proteina, 40 do 55 grama ugljikohidrata, oko šest grama vlakana te 10 do 15 grama zdravih masnoća.

Jedete puno šećera

Razni pekarski proizvodi i štangice od žitarica, palačinke i zdjela žitarica s mlijekom izbor je mnogih kad je u pitanju doručak. Takav obrok će vam brzo dati energiju koju trebate, no podjednako brzo ćete je i potrošiti, iza čega će uslijediti glad i umor.

Možda ste bolesni, a ne gladni

Neki simptomi raznih zdravstvenih problema lako se mogu protumačiti kao glad – od glavobolja, umora do nedostatka koncentracije. Glad može značiti da ne spavate dovoljno, da ste dehidrirani, da imate PMS, da ste na rubu bolesti, da ste pojeli previše šećera ili da vam je šećer u krvi počeo padati.

Treba vam užina

Doručak bi vas trebao zasititi na oko tri do četiri sata. Ako niste dovoljno jeli ujutro, postat ćete gladni prije ručka. U tom slučaju slobodno posegnite za nečim što sadrži sva četiri prije navedena sastojka, a nema više od 150 kalorija.

Nekoliko dobrih proteinskih doručaka

Jaja s tostom i svježim sirom najbolji su izbor doručka. Dobar je izbor avokado jer, premda spada u voće, pun je dobrih masti, a tost bi vam trebao biti od integralnog brašna. Pogačice ili palačinke lako možete sami zamutiti.

Jogurt s pahuljicama, pomiješan s granolom i orasima još je jedan primjer dobrog doručka.

Zobenu kašu najbolje je pripremati s kuhanim mlijekom ili mlijekom od soje, a u nju se može dodati jogurt kako bi se povećala količina proteina te orašide.

Svježe voće, suprotno nekim popularnim navadama, zbog fruktoze i kiselina želuca, nutricionisti savjetuju, najbolje je ostaviti za međuobrok s dovoljno vremena za varenje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...