Zračne snage iz Zemunika gasile 80 požara u 39 dana

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane jučer su  angažirane su u gašenju požara na više lokacija u Dalmaciji.

Protupožarna izviđanja s Air Tractorima i ponovno su se pokazala vrlo učinkovita jer su iz zraka jučer u prijepodnevnim satima uočena dva požara u blizini Prgometa u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koje je Airtractor vrlo brzo ugasio.

Iza podneva, također u protupožarnom izviđanju, uočen je požar kod Perkovića u Šibensko-kninskoj županiji koji je djelovanjem Air Tarctora uspješno ugašen.

U nastavku nadzora jadranske obale Air Tractor ubrzo je registrirao novo veće požarište kod Vodica u Šibensko-kninskoj županiji, gdje su dodatno upućena još dva kanadera koji koordiniranim djelovanjem u kratkom roku požar stavljaju pod nadzor.

Zbog izbijanja novog  požara u Vrpolju u Šibensko-kninskoj županiji preusmjerava se jedan kanader koji i ovaj požar stavlja pod puni nadzor.

U međuvremenu su se pojavila nova dva požara u Danilu kod Šibenika i u Stankovcima u Zadarskoj županiji koji su oko 15:00 sati ugašeni djelovanjem po dva kanadera.

Od početka ovogodišnje Protupožarne sezone koja je započela 23. lipnja, zračne snage baze iz Zemunika bile su angažirane na 80 požarišta (19 u Dubrovačko-neretvanskoj, 18 u Šibensko-kninskoj, 17 u Zadarskoj,  15 u  Splitsko-dalmatinskoj i 11 u Istarskoj županiji).

U 39 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do 31. srpnja 2015. sveukupno provele oko 800 sati u akcijama gašenju požara, odnosno puna 33 dana u zraku, pri čemu su izbacili više od 29 000 tona vode. Također, helikopterske posade prevezle su i oko 200 zemaljskih vatrogasaca do požarišta na jugu Hrvatske, prenose na službenim stranicama MORH-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...