Apple predstavio najnaprednije uređaje na svijetu: iPad Pro, Apple TV i iPhone 6S

‘iPad je najjasnija vizija budućnosti računalstva’, rekao je Tim Cook na pozornici, nakon segmenta posvećenog Watchu. Cook navodi kako su se u Appleu upitali kako taj komad hardvera odvesti još dalje – i predstavili iPad Pro, umnogočemu poznat iz glasina. Phil Schiller je na pozornici objasnio kako je veći, 12,9-inčni zaslon novog iPad uređaja tu zato da bi doživljaj korisnicima bio što potpuniji, za igranje, konzumiranje sadržaja poput filmova i lakše tipkanje.

No, zaslon nije samo uvećan. Razlučivost mu je 2.732 puta 2.048 piksela, a izveden je posebnom tehnologijom kako bi prikaz bio što bolji. Srce uređaja čini novi A9X čip, a Schiller tvrdi da je uređaj brži od 80 posto prijenosnih PC-ja. Apple je na pozornici opet utvrdio kako je uređaj u stanju pružiti grafičke performanse ‘u rangu konzola’ i ‘osobnih računala’. Baš kao i kod prethodnih iPad modela, Apple navodi da je trajanje baterije na jednom punjenju oko 10 sati. Uređaj je i nešto masivniji od prvog iPada (nešto više od 700 grama).

Uređaj je debljine svega 6,9 milimetara, a uz njega stiže i niz novih dodataka – među kojima i naravno – tipkovnica.

iPad Pro

Stvar ne bi bila potpuna da Apple nije otkrio nešto oko čega je Jobs bio prilično jasan…iPad Pro će imati i olovku za upravljanje sadržajem zaslona, Apple Pencil. Apple želi iPad Pro posebno posvetiti korisnicima koji žele povećanu razinu produktivnosti na svom tabletu.

‘Tko bi bolje znao o produktivnosti nego Microsoft’, rekao je Schiller na pozornici pozvavši Microsoftovog predstavnika koji je demonstrirao mogućnosti Officea za iOS uz olovku.

Cijena uređaja koji se u prodaji očekuje od studenog je 799 dolara za 32-gigabajtnu verziju, 949 dolara za 128-gigabajtnu verziju i 1079 dolara za verziju od 128GB uz 3G/4G povezivost. Apple Pencil će koštati 99 dolara, a Smart Keyboard dodatak 169 dolara.

Ponudu iPad tableta sada čini iPad mini 2, od 269 dolara, a slijede iPad mini 4 (od 399 dolara), iPad Air (399 dolara), iPad Air 2 (od 499 dolara) i iPad Pro.

‘Budućnost TV-a su aplikacije’

Tim Cook je na pozornici otkrio i novi Apple TV. ‘Na ovom smo mnogo i jako dugo radili’, rekao je Cook nadovezavši se na misli da TV ekosustav mora čini moćan hardver, uz moderan OS, izvrsno korisničko sučelje i trgovinu aplikacijama.

Apple TV

Novi gadget namijenjen spajanju na televizore donosi redizajnirani daljinski upravljač, koji sadrži površinu za upravljanje dodirom, ali i zasebnu Siri tipku koja aktivira glasovno upravljanje. Cijelo sučelje je, naravno, prilagođeno kombinaciji upravljanja dodirom i glasom.

Apple TV pogoni tvOS, platforma kojoj temelj čini iOS. Zahvaljujući tome, korisnici mogu računati na hrpu aplikacija namijenjenih TV uređajima. Novi uređaj stiže u listopadu po cijeni od 149 dolara za verziju od 32GB ili 199 dolara za 64GB.

Logična evolucija iPhonea

Stigao je i red na iPhone, a Cook se posebno pohvalio uspjehom u Kini. ‘Šestica’ predstavljena lani pokazala se najpopularnijim iPhoneom u povijesti tih uređaja, a sad je stiglo i vrijeme za osvježenja u liniji – modele iPhone 6s i iPhone 6s Plus.

‘Možda vam ovi modeli izgledaju poznato, no izmijenili smo sve vezano uz njih’, rekao je Cook na pozornici pozvavši Schillera za više detalja. Pored novog finiša kućišta u ponudi i nove generacije zaštitnog staklenog pokrova za zaslon, najbitnija novost je multitouch nove generacije, koji sad uključuje i ‘3D Touch’ (poznat s drugih uređaja i kao Force Touch).

iPhone 6S

Korisnici jačim i trajnijim pritiskom na zaslon uređaja sada mogu na vrlo zgodan način doći do dodatnih opcija unutar aplikacija i unutar samog iOS 9 operativnog sustava. Kako bi znali što točno čine i u kojem trenutku, ‘Taptic Engine’ sustav za vibriranje uređaja je integriran u novu generaciju iPhonea. Srce novih iPhone modela čini novi A9 čip, za kojeg Apple navodi da je značajno bolji od ‘osmice’.

Tu su još i TouchID senzori druge generacije, a Apple je nadogradio i iSight kamericu na 12MP. Pored bolje kvalitete slike, kamerica na novim uređajima bi trebala fokusirati brže i preciznije. Snimanje videa u razlučivosti 4K je sada također moguće.

Što se cijena tiče, one ostaju neizmijenjene u odnosu na prošlogodišnje modele, a to se tiče i činjenice da modeli počinju sa 16GB. 25. rujna se može očekivati početak prodaje u nekoliko zemalja, dok će ostatak svijeta morati pričekati do kraja godine za dostupnost novih modela. iOS 9 stiže 16. rujna. O iPhoneu 6c iz glasina nije bilo riječi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...