Australija će primiti 12 tisuća sirijskih izbjeglica

Australija će primiti 12 tisuća sirijskih izbjeglica i osigurati 32 milijuna američkih dolara za humanitarnu pomoć, te će se istodobno pridružiti međunarodnoj koaliciji koja bombardira ciljeve Islamske države unutar Sirije, objavio je u srijedu australski premijer Tony Abbott.

Abbott je naglasio da će Australija primiti “potlačene manjine” koje bježe od rata u Siriji i Iraku i nalaze se u izbjegličkim logorima koje vodi UNHCR u Turskoj, Jordanu, Iraku i Libanonu.

Dvanaest tisuća sirijskih izbjeglica bit će prihvaćeni kao stalni naseljenici u Australiju, povrh 13,750 drugih izbjeglica koliko je već ranije predviđeno za prihvaćanje ove godine.

“To je znatno povećanje australskog humanitarnog priljeva, i velikodušan odgovor na sadašnju situaciju”, rekao je Abbott, dodajući da će se vlada fokusirati na “potlačene manjine”.

Australija već sa svojih šest zrakoplova F/A-18 Horneta sudjeluje u međunarodnoj koaliciji protiv IS-a u Iraku, a sada će se pridružiti zračnim napadima na IS i u Siriji. Abbott je rekao da IS treba biti “uništen”.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...