Baumax dobiva novog vlasnika, preuzima ih njemački OBI

Njemački lanac trgovina opreme za kućanske radove Obi namjerava preuzeti većinu trgovina posrnulog austrijskog konkurenta BauMaxa, objavio je austrijski regulator za zaštitu tržišne utakmice BWB.

Poput mnogih kompanija u tom segmentu u Europi, i Baumax provodi plan restrukturiranja koji je dogovorio s bankama kreditorima a predviđa, između ostalog, zatvaranje ili prodaju neprofitabilnih centara u Turskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj.

Austrijska je kompanija u Hrvatskoj poslovala desetak godina da bi krajem ožujka Financijska agencija (Fina) podnijela prijedlog za pokretanje stečajnog postupka zbog nelikvidnosti i insolventnosti.

Mediji su u međuvremenu izvijestili da su interes za preuzimanje posrnulog BauMaxa iskazali francuska maloprodajna grupa Adeo, njemački Obi i austrijska agencija za nekretnine Supernova.

U utorak je austrijski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja službeno potvrdio interes njemačkog Obija.

“Obi… planira preuzeti punu kontrolu nad dvije trećine od ukupno 105 BauMaxovih trgovina kroz dovršetak dugoročnih ugovora o najmu”, objavio je BWB.

U Obiju i BauMaxu nisu odmah bili dostupni za komentar.

BauMax je na svojoj stranici na Facebooku objavio da će većinu njegovih centara preuzeti strateški partner, dodajući da će 16 ogranaka u matičnoj Austriji biti zatvoreno dok će ostatak nastaviti poslovati pod drugim imenom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...