Cromaris otvorio 130 milijuna kuna vrijedno mrjestilište u Ninu

U Ninu je danas svečano otvoreno novoizgrađeno Cromarisovo mrjestilište. Otvaranjem mrjestilišta u Ninu, jednog od najsuvremenijih objekata za mrijest brancina i orade u Europi, Cromaris tvrtka u sastavu Adris grupe dodatno će učvrstiti svoju konkurentnost na europskom i svjetskom tržištu kvalitetne bijele ribe. Novoizgrađeno mrjestilište vrijedno 130 milijuna kuna, najveće je ovogodišnje ulaganje u hrvatsko ribarstvo i predstavlja nastavak snažnog investicijskog ciklusa kojim se Adris grupa, transformirala u snažnu regionalnu kompaniju u sektorima marikulture, turizma i osiguranja.

Novo uzgajalište svečano su otvorili mr. Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris grupe i Lana Vidović, zaposlenica Cromarisa, koja je svoju karijeru započela kao pripravnica u sklopu projekta zapošljavanja mladih visokoobrazovnih ljudi “Budućnost u Adrisu”.

– I ovo, tehnološki superiorno i jedno od najvećih europskih mrjestilišta, koje danas otvaramo, potvrda je Adrisove poslovne filozofije izvrsnosti. Ulažemo u svoju zemlju – prosječno godišnje više od 500 milijuna kuna; spajamo tradiciju, vlastite potencijale i suvremena poslovna iskustva, stvarajući tako nova radna mjesta. Samo odvažnošću, poduzetničkom inicijativom i kulturom znanja možemo odgovoriti izazovima ovoga vremena i biti odgovorni dionici jedne sretnije zajednice, poručio je predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović.

U sektor proizvodnje zdrave hrane Adris je ušao 2009. godine preuzimanjem tvrtki Cenmar, Marimirna, Marikultura Istra i Bisage te njihovim objedinjavanjem u Cromaris. Od tada je u razvoj Cromarisa Adris uložio više od 560 milijuna kuna. Ulaganja Adrisa u proizvodnju hrane već donose zapažene rezultate, pa je tako Cromaris u 2014. godini ostvario proizvodnju i prodaju veću od 5600 tona. U samo nekoliko godina proizvodnja je upeterostručena, s ambicioznim planom da 2018. godine dostigne proizvodnju od 10 tisuća tona kvalitetne bijele ribe. Cromaris, naime, ostvaruje prosječni godišnji rast od 40 posto, a više od 70 posto svojih prihoda realizira na tržištima Europske unije, te spada među deset najvećih proizvođača orada i brancina u Europi. Daljnjem razvoju zasigurno će pridonijeti i novoizgrađeno mrjestilište koje će značajno sniziti troškove proizvodnje, skratiti uzgojni ciklus i smanjiti mortalitet ribe.

Cijelo postrojenje je visoko automatizirano. Ukupne površine od 9153 m2, novo je mrijestilište organizirano na način da su sve jedinice za uzgoj odvojene, sa zasebnim filtracijskim sustavima, što omogućuje kreiranje uvjeta idealnih za određenu veličinu i vrstu ribe. U 15 novih matičnjaka matice će stalno biti u prilagođenim uvjetima koji omogućuju kondicioniranje radi povećanja proizvodnje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...