Čudne posljedice zakona: Kad Kinez udari nekog autom vraća se dovršiti posao

U travnju ove godine dogodila se situacija kakvoj vjerojatno nećete svjedočiti u Hrvatskoj – Kineskinja je autom udarila dvogodišnju djevojčicu, a zatim je dva put prešla preko njezina tijela da ju dokrajči. Potom je gospođa izašla iz svojega automobila i ponudila obitelji djevojčice novac da na sudu svjedoče kako je vozač automobila bio njezin muž.

Zanimljivo, sva vaša nagađanja zašto se ta situacija razvila na ovaj način vjerojatno su kriva, budući da je “grm u kojem leži zec” čudna posljedica kineskog zakona.

Naime, u Kini zakon propisuje da ozljeđivanje osobe u prometu donosi kaznu doživotnog uzdržavanje ozlijeđenoga (milijuni dolara), dok kazna za usmrćivanje u prometu, u slučaju da se vozač brani “nemarom”, iznosi 30 do 50 tisuća dolara ili tri godine zatvora.

Ipak, ne uspijevaju svi izbjeći kaznu – 2010. godine u Kini je muškarac automobilom udario ženu na biciklu, a potom ju izbo nožem da bude siguran kako ju je usmrtio. Za taj čin dobio je smrtnu kaznu.

Kinesko pravosuđe pokušava se boriti protiv apsurdnih posljedica zakona pokušavajući tretirati sve ovakve događaje kao ubojstvo, ali nekada je to teško dokazati radi čega se mnogi nečiste savjesti izvuku s minimalnom kaznom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...