Do kraja rujna napokon stiže pravilnik o doniranju hrane?

Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je, odgovarajući na prozivke HSP-a, najavilo da bi se do kraja rujna u javnoj raspravi trebao naći prijedlog pravilnika o doniranju hrane.

Povjerenstvo zaduženo za izradu pravilnika trebalo bi prijedlog tog akta u javnu raspravu uputiti do kraja rujna, odgovorilo je Ministarstvo komentirajući HSP-ov poziv ministru Tihomiru Jakovini da žurno donese obećani pravilnik, jer će inače “djeca gladna ići u školu”.

HSP podsjeća da Jakovina nije ispunio obećanje o donošenju pravilnika prije ljeta. Neprihvatljivo je otezanje s donošenjem pravilnika, tim više što se u Hrvatskoj godišnje u prosjeku baci 90 kilograma hrane po stanovniku, a istodobno imamo “ogroman broj praktički gladnih ljudi”.

“Školska godina počinje za tjedan dana. Kakva nam je gospodarska situacija i koliko je u Hrvatskoj nezaposlenih,uvjereni smo da će biti još veći broj školske djece kojoj treba sigurati bar jedan obrok u školi. Ministre Jakovina požurite, djeca su nam gladna”, poručuju HSP-ovci.

Pravaši predlažu da svi supermarketi veći od 400 četvornih metara moraju ubuduće pokloniti neprodanu hranu humanitarnim organizacijama ili bankama hrane s kojima će sklopiti ugovore. Oslonac bi im trebale biti jedinice lokalne uprave i samouprave, gradovi i županije. Smatraju i da se mora naći model za doniranje viškova hrane koje imaju OPG-ovi.

Iz Ministarstva poručuju da nije jednostavno urediti sustav doniranja, stoga se u prvom koraku planira urediti mehanizam doniranja koji bi osigurao da hranu dobiju oni koji je uistinu trebaju i koji bi spriječio moguće zlouporabe.

U drugom bi se koraku uredilo pitanje oprosta PDV-a na doniranu hranu, nakon što se precizno utvrde subjekti doniranja, primatelji, količine, učinci na proračun i sl.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...