Google predstavio dva nova Nexus mobitela i detalje oko Androida

Google je na današnjem događanju otkrio neke detalje vezane uz svoju mobilnu platformu Android u verziji 6.0 Marshmallow, baš kao i podatak da je na svijetu 1,4 milijarde aktivnih Android uređaja. Što je bitnije, predstavio je i dva očekivana Nexus uređaja, Nexus 6P iz Huaweija i Nexus 5X iz LG-ja. 6P je zapravo prvi Nexus uređaj metalnog kućišta…

Sundar Pichai, čelna figura Googlea, dao je za naslutiti da dobri prodajni rezultati nisu fokus novih Nexus uređaja, već predstavljaju idealan hardver za njihov mobilni operativni sustav. Odmah nakon prvih informacija o aktivnim korisnicima na Android platformi koja suvereno dominira tržištem, predstavljeni su i novi Nexusi.

Model Huawei Nexus 6P je 5,7-inčni aluminijski uređaj s AMOLED zaslonom razlučivosti QHD, a srce mu čini Qualcomm Snapdragon 810 čip uparen s 3GB radne memorije i baterijom od 3.450mAh. Uređaj je debljine 7,3 milimetara na većem dijelu kućišta, a dimenzijama je manji od postojećeg Nexusa 6.

Stražnja kamerica je 12,3MP uz optičku stabilizaciju i mogućnost snimanja 4K video materijala, a prednja kamerica je od 8MP. Google je poseban naglasak stavio upravo na kvalitetu slika dobivenih u uvjetima lošeg osvjetljenja, s čime se ne mogu nositi iPhone 6 Plus niti stari Nexusi.

Očekivano, zaslon prekriva Gorilla Glass 4 zaštitni sloj, a na kućištu se nalazi USB Type-C priključak za punjenje. Na stražnjoj strani kućišta nalazi se i čitač otiska prstiju, za koji Google tvrdi da je ‘munjevito brz’ u radu.

Što se modela i cijene tiče, uređaji će se pojaviti u Google Storeu, u tri izdanja – 32GB, 64GB i 128GB, uz tri opcije za boju kućišta. Cijene počinju od 499 dolara za model najmanjeg spremišnog prostora, dok će druga dva koštati redom 549 dolara i 649 dolara.

Drugi model je LG Nexus 5X, uređaj početne cijene svega 379 dolara, ali itekako solidnih karakteristika. Ovaj manji uređaj (5,2″) donosi zaslon razlučivosti 1080p izveden u LCD IPS tehnologiji. Srce mu čini Snapdragon 808 čip uz 2GB radne memorije i baterija od 2.700mAh. Baš kao i jači model, 5X donosi čitač otiska prstiju, NFC i dr. dragulje, no uz nešto manje kapaciteta (16GB/32GB).

Google je otkrio i kako Android 6.0 Marshmallow za postojeće vlasnike Nexus uređaja stiže u konačnom izdanju već od sljedećeg tjedna.

Google je objavio i kako je Chromecast prodan u 20 milijuna primjeraka globalno te predstavio novo izdanje minijaturnog gadgeta, baš kao i Chromecast Audio dodatak namijenjen spajanju na zvučničke sustave. Novi Chromecast(i) će ostati iste cijene (35 dolara).

Svojevrsno iznenađenje svakako je predstavio uređaj Pixel C na Android platformi. Microsoft je pokrenuo trend Surfaceom, tim stopama je nedavno krenuo Apple modelom iPad Pro, a sad je stigao i red na Google – predstavivši tablet s tipkovnicom koja povećava produktivnost korisnika.

Srce uređaja čini Nvidia Tegra X1 čip s Maxwell grafičkim sustavom, 3GB radne memorije i izvrstan zaslon razlučivosti 2.560 puta 1.800 piksela. Ovaj novi uređaj se očekuje za zimske praznike po početnoj cijeni od 499 dolara za sami tablet, a tipkovnica će koštati dodatnih 149 dolara. Više detalja o uređaju Google planira otkriti u tjednima koji slijede.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...