NAFTNI DERIVATI

Goriva pojeftinila, autoplin sve skuplji

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Nakon snažnog rasta cijena goriva prošloga tjedna, većina vozača može odahnuti. Prema informacijama portala cijenegoriva.info u utorak je litra eurosupera 95, ali i litra eurodizela, jeftinija za šest lipa. Cijena eurosupera 95 sada se kreće oko 9,22 kune, dok se litra eurodizela prodaje između 8,59 i 8,62 kune, ovisno o kompaniji.

Ipak, vozači koji koriste autoplin opet nemaju razloga za veselje. Peti tjedan za redom raste cijena ove vrste goriva. Prema informacijama portala cijenegoriva.info litra autoplina poskupila je za devet lipa i prodaje se za 3,90 kuna što je najviša cijena u posljednja gotovo četiri mjeseca.

U posljednjih pet tjedana cijena autoplina skočila je ukupno 39 lipa, čime je spremnik od 50 litara poskupio ukupno 19,5 kuna.

Promatra li se stanje na svjetskim tržištima sirove nafte, barel se kreće oko 48 dolara, što znači da u posljednja dva tjedna gotovo konstantno pada. Istodobno, prosječni tečaj dolara i kune prošloga je tjedna malo porastao, no od početka ovoga tjedna pada.

Ukoliko se nastavi ovaj trend kretanja dolara i kune te blagog pada cijena nafte na svjetskim tržištima, pod uvjetom da se taj trend odrazi i na Mediteransko tržište, moglo bi se dogoditi da i idućega tjedna cijene goriva pojeftine.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi: