Izaslanstvo Grada Paga posjetilo Szigetvár

Grad Pag odazvao se na poziv gradonačelnika Szigetvára Petera Vassa i prisustvovalo obilježavanju “Dana Zrinskih u Szigetu” u razdoblju od 4. do 6. rujna.

Dani Zrinskih organiziraju se u spomen pogibije Nikole IV. Zrinskoj u Sigetskoj bici. Ovo je bila 449. obljetnica koja se održavala na tri lokacije – u parku Tursko-Mađarskog prijateljstva, zatim na Trgu Zrinskog, a završnica je bila u samoj sigetskoj utvrdi.

Gradonačelnik Paga Željko Maržić je u zajedničkom izaslanstvu prijateljskih gradova grada Szigetvára položio vijenac na spomen-obilježje u Parku tursko-mađarskog prijateljstva. Osim Maržića, izaslanstvo su činili Domagoj Vičević, predsjednik Povjerenstva za međunarodnu i međugradsku suradnju te gradski vijećnik Franći Bukša.

U gradskoj upravi gradonačelnici su razmijenili poklone i razgovarali su o dosadašnjoj suradnji na području kulture i sporta ali i intenziviranju daljnje suradnje.

– U Szigetvár smo pozvani kao grad prijatelj budući da s ovim mađarskim gradom već nekoliko godina surađujemo na polju kulture te je kroz to razdoblje bilo nekoliko susreta razmjene. Inicijativa je da se prema Gradskom vijeću uputi prijedlog za bratimljenjem naša dva grada. Osim toga, u Vlašićima je Kulturno-prosvjetni centar i odmaralište Hrvata iz Mađarske što je razlog više da uspostavimo još jaču suradnju, poručio je paški gradonačelnik.

Sljedeće godine obilježit će se 450. godišnjica bitke kod Sigeta, a na nju su već tijekom ove obljetnice pozvani predsjednici Mađarske, Hrvatske i Turske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...