Jeste li se ikada zapitali što bi se dogodilo da Zemlju uvuče crna rupa?

Nakon što je prije nekoliko dana poznati fizičar Stephen Hawking predložio novu teoriju o tome što se događa s informacijama i materijom jednom kada upadne u crnu rupu, u kojoj je ustvrdio da bi one mogle biti čak i prolaz u drugi univerzum, ekipa BBC Earth Unplugged se pozabavila jednom drugom teorijom – što bi se dogodilo kada bi Zemlju u sebe uvukla crna rupa.
Započnimo s time što je crna rupa – službena NASA-ina definicija je da je to “mjesto u prostoru na kojem djeluje tako snažna sila gravitacije da čak ni svjetlost ne može izaći.

Gravitacija je izuzetno snažna jer je materija sabijena u vrlo mali prostor. Kako svjetlo ne može iz nje izaći, ljudi ne mogu vidjeti crnu rupu. Nevidljive su. Posebno opremljenisvemirski teleskopi mogu pronaći crne rupe jer pronalaze zvijezde koje se nalaze u njihovoj blizini, a ponašaju drugačije nego druge zvijezde.”

Dakle, što bi se dogodilo kada bi se odjednom na relativno maloj udaljenosti, poput tisuću svjetlosnih godina od Zemlje, stvorila ogromna crna rupa?

Propustili bismo “zabavu”

Prvo bismo primijetili da je noćno nebo drugačije. No, na tako velikoj udaljenosti čovječanstvo bi još imalo nekoliko stotina tisuća godina za ono što slijedi. Ipak, s vremenom bi gravitacija crne rupe počela utjecati na nas te bismo se ili približili Suncu, zbog čega bismo izgorjeli, ili bismo se udaljili od njega, što znači da bi nam se planet smrznuo.

Na žalost, ili na sreću, tako bi čovječanstvo propustilo “zabavni dio” apokalipse, koji bi se dogodio kada bismo se približili crnoj rupi na udaljenost koja nas sada dijeli od Sunca. Zemlja bi se od siline gravitacije jednostavno raspala. Komadi Zemlje bili bi uvučeni u rupu. Kako bi se približavali, dijelovi bi postajali sve manji i manji, sve dok ne bi nestalo apsolutno sve.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...