Kraljica Elizabeta II. je najdugotrajniji britanski vladar

Kraljica Elizabeta II. vlada Ujedinjenim Kraljevstvom, Kanadom, Australijom, Novim Zelandom, Jamajkom, Barbadosom, Bahamima, Grenadom, Papuanskom Novom Gvinejom, Solomonskim Otocima, Tuvaluom, Svetom Lucijom, Svetim Vincentom i Grenadinom, Antigvom i Barbudom, Belizeom te Svetim Kristoforom i Nevisom već pune 63 godine i 218 dana!

Ovaj rekord, oboren jučer (na 217-om danu), čini ju najdugotrajnijim britanskim vladarom u povijesti, čime je premašena trajnost vladavine kraljice Viktorije, Elizabetine pra-pra bake.

Manje je poznato da je kraljica Elizabeta II. “naše gore list”, odnosno kako ima krvne veze s Hrvatima, točnije Katarinom Zrinskom, kćeri Nikole Šubića Zrinskog i Katarine Frankopan. Te dvije-tri kapi hrvatske krvi vjerojatno su tajna kraljičine dugovječnosti, budući da mnogi vladari koji imaju veze s nama žive pa, moglo bi se reći, čak i previše.

Naime, hrvatski kralj Franjo Josip II. vladao je nad nama punih 67. godina što ga čini jednim od najdugovječnijih vladara u povijesti.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...