Mađarska proglasila izvanredno stanje, volonteri dijele letke s alternativnim rutama kroz Hrvatsku

Mađarska vlada proglasila je izvanredno stanje u dvama okruzima na jugu zemlje zbog velikog priljeva izbjeglica, rekao je glasnogovornik vlade u utorak u pograničnom gradu Szegedu, a neki od izbjeglica na granici najavljuju da bi se mogli okrenuti Hrvatskoj, prenosi Reuters.

S mađarske strane volonteri izbjeglicama dijele karte s alternativnim rutama kroz Hrvatsku, koju su kreirali administratori Facebook grupe “Avoid Hungary – Migratioin news.”

Na istoj je stranici objavljeno i nekoliko mapa kojima se prikazuju alternativni pravci koji se preporučuju izbjeglicama. Jedan od njih vodi preko Slavonije.

Leci se dijele kako izbjeglice ne bi zapele na mađarskoj granici koju čuvaju naoružani policajci, gdje su se dogodila i prva privođenja.

Voditelj nacionalnog odjela za upravljanje katastrofama Gyorgy Bakondi kazao je da će se granična zona (zona uz granicu u kojoj je ograničeno kretanje) u tim dvama okruzima proširiti s 10 na 60 metara, a uspostavit će se i tranzitne zone za izbjeglice.

“Ovo bi moglo privremeno poslužiti da se smjeste osobe koje traže izbjeglički ili zaštićeni status, kao i za rješavanje zahtjeva za azilom te rješavanje postupka registracije stranih državljana”, kazao je Bakondi.

Mađarska vlada kaže da joj je namjera u roku od nekoliko sati u tim tranzitnim zonama rješavati pitanje tražitelja azila. I iskoristiti svoje pravo da one kojima zahtjev bude odbijen vrati u Srbiju, koju Mađari smatraju “sigurnom zemljom”.

U Mađarskoj je u utorak stupio na snagu novi oštri zakon kojim se ilegalni prijelaz granice kažnjava zatvorom do tri godine. Mediji javljaju da ih je nekoliko i uhićeno u pokušaju ilegalnog prelaska granice. Ispred metalnih kontejnera u tranzitnoj zoni već se stvorio dugi red migranata.

Mogućnost dugog čekanja na mađarskoj granici, moguće zatvorske kazne ili vraćanje u Srbiju izbjeglice bi moglo nagnati da potraže alternativne pravce, na zapad preko Hrvatske ili na istok preko Rumunjske iako te zemlje nisu dio šengenske zone.

“Možda ćemo probati kroz Hrvatsku, pa Sloveniju i od tamo do Beča i Njemačke”, rekao je Reutersu jedan od izbjeglica iz Damaska. “Ne znam je li to dobar plan, ali moramo probati”, dodao je.

Ruta za izbjeglice preko Hrvatske

Uhićeno 16 izbjeglica: Prerezali žičanu ogradu i ušli u Mađarsku

Šesnaest izbjeglica uhićeno je u utorak nakon što su prerezali žičanu ogradu koju je Mađarska podignula na granici sa Srbijom kod prijelaza Roszke, potvrdila je policija te zemlje koja je od ponoći uvela oštar zakon prema migrantima kojih je u 2015. ušlo više od 20.000, a premijer Viktor Orban ponovio je da migranti mogu ugroziti europski način života.

Izbjeglice su prerezale žicu i na nju pobacale odjeću te vreće za spavanje kako bi se neozlijeđeni prebacili na mađarsku stranu čime su ušli u Schengensku zonu slobode kretanja u nadi da će nastaviti put prema bogatijim zemljama Europske unije.

Policija ih je uhitila na drugoj strani, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Policijska glasnogovornica Viktoria Csiszer-Kovacs potvrdila je da su prijestupnici privedeni te da devetero njih tvrde da su Sirijci, a ostali su Afganistanci.

Mađarska policija objavila je da je simboličan prag od 200.000 migranata koji su od početka 2015. ušli u zemlju premašen. Prema podacima objavljenima u utorak 200.778 migranata ušlo je u Mađarsku od 1. siječnja, najvećim dijelom preko granice sa Srbijom.

Rekordan broj od 9380 migranata ušao je u Mađarsku u ponedjeljak, dan uoči stupanja na snagu novog oštrog zakona kojim se ilegalni prijelaz granice kažnjava zatvorom do tri godine.

Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice izrazilo je zabrinutost zbog mađarskog stajališta prema izbjeglicama, a premijer Mađarske Viktor Orban, kojeg u Europskoj uniji smatraju jastrebom zbog tvrdog stajališta prema tom pitanju, kasno u ponedjeljak ponovio je svoje tvrdnje da migranti s Bliskog istoka mogu ugroziti europski način života.

“Europa se ne može održati kakva je danas ako dopustimo svakome ulazak”, rekao je u intervjuu za komercijalnu televiziju TV2 Orban.

Također je kazao da izbjeglički logori, centri za prikupljanje i distribuciju pomoći neće biti uspostavljeni u Mađarskoj. Ako je potreban izbjeglički logor, on treba biti u Grčkoj, zemlji koja je prva na ulasku migranata u EU, drži Orban.

Mađarski premijer smatra da većina tih migranata nisu izbjeglice već ekonomski migranti. Najavio je da bi njegova vlada mogla u utorak proglasiti izvanredno stanje zbog priljeva migranta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...