znanje i zdravlje

Međunarodni znanstveni skup “Zadarski filološki dani” u Novalji i čajanka u Vrtovima lunjskih maslina

Promo/PR
Tamni način

U Novalji je održan drugi dan međunarodnog znanstvenog skupa Zadarski filološki dani. Nakon znanstvenih i stručnih izlaganja, sudionici ovog eminentnog skupa posjetili su Vrtove lunjskih maslina.

O ljepoti lunjskih maslinika, drevnim maslinama koje svojom posebnošću i ljepotom pričaju neponovljivu priču o ovom gotovo biblijskom mjestu, moglo bi se uvijek nanovo i s jednakom predanošću govoriti. Među sudionicima skupa bila je i naša poznata teatrologinja Mani Gotovac koja se je posebno oduševila mjestom unutar maslinika na kojem je predviđen budući amfiteatar. Njegovi radovi su u pripremnoj fazi, a osnovno je da cijeli prostor lunjskih maslinika i dalje ostane netaknut i u skladu sa prirodom. Ipak, poseban, do sada neviđen događaj u Vrtovima lunjskih maslina, bila je Čajanka organizirana duboko u masliniku u čast eminentnih sudionika međunarodnog znanstvenog skupa.

Čajanka u Vrtovima lunjskih maslina

Povodom toga bio je predstavljen čaj od listića lunjskih tisućljetnih maslina koji je proizvela Tanja Baričević Galić s Luna. Čaj ima posebna zdrava, ljekovita svojstva, izuzetno ugodnog je okusa, a svi oni koji su ga željeli zasladiti koristili su izvorni med s Luna. Pozdravnu riječ održao je Ante Dabo, gradonačelnik Grada Novalje, koji je istaknuo da Vrtovi lunjskih maslina predstavljaju raritetnu vrijednost i  kulturnu baštinu  jedinstvenu na svijetu, ali su tu i na ponos turističke ponude Luna i Grada Novalje. Ovaj čaj od listića posebnih lunjskih maslina nešto je na što smo izuzetno ponosni te se zahvaljujem Tanji Baričević Galić što ga je proizvela i što čaj nosi oznaku izvorno otočko porijeklo. Jer osim svoje autentičnosti i originalnosti postaje poticaj za stvaranje novih autohtonih, otočkih proizvoda. Zajedno s Upravom Vrtova lunjskih maslinika odlučili smo da su naši današnji gosti najbolji mogući izbor za ovu čajanku i prvo predstavljanje čaja od maslinovog lišća.

Čuvanje, razvoj u cilju zaštite ekologije i održivog  turizma odrednice su kojima se rukovodi  Turistička zajednica, istaknula je direktorica Marina Šćiran Rizner te nadodala kako su Vrtovi lunjskih maslina najbolji primjer za to. U planu je proširenje ponude u samim Vrtovima lunjskih maslina, pa tako uz stručno vođenje i vožnju tihim elektro vozilom, radionicu i degustaciju maslinovog ulja, gosti će na licu mjesta moći uživati i izvornom okusu čaja od maslinovih listića lunjskih maslina, a to je uistinu jedinstveni doživljaj, zaključila je Šćiran Rizner. Za čajanku su posuđene stare šalice iz kuća s Luna, ukusne kolačiće i sve potrebno pripremila je Vedrana Makarun, a za potpun ugođaj pobrinuli su se i glazbenici, pa su tako  zvukovi saksofona i kontrabasa nježno ušetali u Vrtove lunjskih maslina.

Gradonačelnik Novalje Ante Dabo i Pročelnica Odjela za kroatistiku i slavistiku Sveučilišta u Zadru prof.dr. Rafaela Božić zatvorili su ovaj vrlo uspješan znanstveni skup, s ciljem da se njihova suradnja tradicionalno nastavi.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar