Milanović: “Srpske mjere su smiješne, blokada Bajakova ostaje!”

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak da Hrvatska neće ukinuti blokadu graničnog prijelaza Bajakova, nakon što je Srbija uvela protumjere, iako je to bilo planirano.

“Ne, nećemo otvoriti granicu, ja sam, kao što sam ranije rekao, sutra planirao otvoriti granice, međutim sad moramo na ovo reagirati”, rekao je Milanović nakon završetka summita EU-a o izbjegličkoj krizi.

“Što se tiče situacije sa Srbijom i srbijanskom vladom, žao mi je. Sve što sam tražio jest da se dio izbjeglica šalje gore, na Horgoš, da nas se malo rastereti”, rekao je Milanović nakon završetka summita EU-a, kazavši da su srbijanske mjere “smiješne”.

Protumjere srbijanske vlade podrazumijevaju da od ponoći ni na jednom graničnom prijelazu s Hrvatskom nije dozvoljen ulazak kamionima koji prevoze hrvatsku robu, bez obzira na to jesu li vozila iz Republike Hrvatske ili neke treće zemlje. Primjena počinje odmah. Pored ovoga, vlada odlučuje i o drugim potezima”, rekao je ministar Stefanović, a prenosi RTS.

“Sada su donijeli tu mjeru, razgovorao sam o tome tijekom večeri s Federicom Mogherini. Što ćemo točno napraviti to će reći ministar unutarnjih poslova. Dakle, neće biti nasilja ni rata da se razumijemo, sve je mirno, ali ovo nije normalno ponašanje”, rekao je Milanović.

Dodao je da mu je Vučić u telefonskom razgovoru rekao da će učiniti sve, a da nije napravio ništa i da i dalje nitko ne prelazi preko graničnog prijelaza Horgoš.

Na upit je li itko na sastanku čelnika EU-a spominjao hrvatsko-srbijanske odnose, Milanović je odgovorio niječno.

“Nitko ni jednom rječju. Nekakvo pismo koje je pisao Vučić nitko nije vidio. Ja se ovim ne rugam Srbiji, meni je žao zbog ovoga ali ovakava vrsta manipulacije možda prolazi u Beogradu, ali u Zagrebu, u Europi ne. I dalje ostajem otvoren za dijalog, to nije fraza, to je činjenica. Ja sam jučer preko naše ambasade u Beogradu molio Vučića da se javi i da nije bilo toga ne bi se ni čuli. Ne znam što se događa u Beogradu, ali znam što se događa u Zagrebu i Bruxellesu”.

“Ja sam veliki prijatelj Srba u Hrvatskoj, ali Srbijanci su nešto drugo”, kazao je Milanović.

Srbijanski mediji izvještavaju sa summita u Bruxellesu kao da su blokada graničnog prijelaza Bajakovo i hrvatsko-srbijanski odnosi glavna tema.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...