Ministrica graditeljstva: “Zadovoljna sam rezultatima, ali morat će se rušiti”

Od deset tisuća objekata na otoku Viru 8800 bilo je za legalizaciju, a dosad je riješeno nešto više od 60 posto predmeta te je općina od legalizacije zaradila oko 50 milijuna kuna koje ulaže u razvoj, pohvalio se načelnik Općine Vir Kristijan Kapović za vrijeme posjeta ministrice graditeljstva.

Ministrica Anka Mrak-Taritaš je na jučerašnjoj novinskoj konferenciji izjavila je kako je omogućila da Vir više ne bude sinonim za bespravnu gradnju, već da se razvije u drugom smjeru. Legalizacija ide u korist i lokalnoj samoupravi kojoj ostaje 30% novca od legalizacije čije namjensko trošenje poboljšava život svih mještana.

Mrak-Taritaš izrazila je zadovoljstvo rezultatima Zadarske županije koja je riješila 42,97% (21,987 objekata) slučajeva bespravne gradnje, ali je naglasila kako se deset posto zahtjeva za legalizaciju neće moći pozitivno riješiti, već će se objekti morati rušiti – prvi će na udaru biti oni koji su počeli graditi nakon isteka roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju u lipnju 2012.

– U tih deset posto je nekoliko kategorija gdje ne može doći do legalizacije, u nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Od 1. siječnja 2016. uvodimo e-dozvolu, što smo uhodavali cijelu ovu godinu. Svih 556 jedinica lokalne samouprave ima prostorne planove u kojima se točno vidi gdje se može, a gdje ne može graditi. Mrežne stranice našeg ministarstva nemaju samo sve te planove, nego i detaljno opisanu proceduru ishođenja dozvola. Uz gospodarsku krizu, sve je rezultiralo značajnim smanjenjem bespravne gradnje, rekla je ministrica Mrak-Taritaš.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...