Medijska konferencija projekta „INTOWORK“

Na području Zadarske županije ove godine zaposleno 35 osoba s invaliditetom

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Dana 14. rujna u prostorijama Multimedijalne dvorane Gradske knjižnice Zadar održana je medijska konferencija na kojoj je predstavljen projekt “INTOWORK”.

Projekt “INTOWORK”– osposobljavanje na radnom mjestu za povećanje konkurentnosti na tržištu rada nezaposlenih osoba sa slušnim i vizualnim oštećenjima, tjelesnih invalida i oboljelih od multiple skleroze se provodi od 10. travnja 2015., a trajat će 16 mjeseci. Projekt se provodi u sklopu programa bespovratnih sredstava IPA IV – Razvoj ljudskih potencijala; Poboljšanje pristupa tržištu rada osoba s invaliditetom, a u cilju povećanja konkurentnosti na tržištu rada nezaposlenih osoba sa slušnim i vizualnim oštećenjima, tjelesnim invaliditetom i osoba oboljelih od multiple skleroze s područja Zadarske županije.

Nositelj projekta je Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Zadar, a na provedbi projekta sudjeluju i partneri na projektu : Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije, Udruga osoba oštećena sluha Zadar, Udruga slijepih Zadarske županije, Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije, Udruga socijalnih radnika Zadar, Pučko otvoreno učilište Zadar, Grad Zadar, Hotel Porto te udruga Cenzura Plus Split.

Ukupna vrijednost projekta je 137.552,37 EUR, od čega se 96.836,90 EUR (70,4% vrijednosti projekta) sufinancira od strane Europske unije.

Rezultati projekta su povećana aktivnost osoba s invaliditetom u traženju zaposlenja i motiviranost lokalnih poslodavaca za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Nadalje, osobe s invaliditetom koje sudjeluju u provođenju projekta će se osposobiti za zanimanja u IT sektoru i ugostiteljstvu. U konačnici, šira javnost je upoznata s projektom i povećana je svijest javnosti, posebno poslodavaca o problemima osoba s invaliditetom u području zapošljavanja.

Vezano uz problematiku zapošljavanja osoba s invaliditetom, pozitivna činjenica je da je tijekom 2015.g. na području Zadarske županije zaposleno 35 osoba s invaliditetom, od čega jedna osoba na stručno osposobljavanje, 6 osoba je zaposleno u javnim radovima, a 28 osoba je zaposleno na otvorenom tržištu rada. Trenutno je kod Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Zadar, evidentirano još 112 nezaposlenih osoba s invaliditetom. Međutim, realna je mogućnost da je stvarni broj nezaposlenih osoba s invaliditetom veći jer u obzir treba uzeti činjenicu da pojedine nezaposlene osobe s invaliditetom ili nisu evidentirane kod Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ili su evidentirane, ali ne kao osobe s invaliditetom jer isto nisu istakli kod prijavljivanja na Zavod za zapošljavanje.

Na konferenciji su se medijima obratili i predstavnici partnera na projektu: Udruga osoba oštećena sluha Zadar, Društvo oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije te Pučko otvoreno učilište Zadar i ukratko predstavili rad svojih udruga.

Ostavi komentar koristeći Facebook