OPG-ovi Zadarske županije predstavili svoje proizvode na imanju Šušić u Ruplju

Tjedan obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-ova) danas se nakratko preselio na imanje Šušić u Ruplju, gdje je upriličen prigodan Dan otvorenih vrata.

Vrijedne ruke OPG-ovaca pripremile su pregršt ukusnih domaćih proizvoda za degustaciju, a predstavnici medija dobili su jedinstvenu priliku obići gospodarstvo i upoznati se s izlagačima.

Obitelj Šušić izložila je svoje sireve, a dopustili su nam i da zavirimo u njihovu farmu s  12 muznih krava i 16 junica. Tek nekoliko metara dalje od farme nalazi se mini sirana. Naime, kad su cijene mlijeka drastično pale, a paralelno s njima i državni poticaji, obitelj Šušić okrenula se proizvodnji sira kojeg prodaju na Seljačkoj tržnici.

Treba svakako reći da u OPG Šušiću nisu odustali od prodaje mlijeka, već su se uspješno prilagodili novim zahtjevima tržišta:

– Kupili smo kombi i u njega montirali mljekomat. Na ovaj način vršimo pokretnu prodaju mlijeka i sira, rekao nam je Jure Šušić.

OPG Jakoliš (Foto Zarapix - Zrinka Ivković)

Danu otvorenih vrata odazvao se i Šime Žuža, jedan od najvećih proizvođača jabuka na ruralnom zadarskom području. Njegove jabuke pravi su hit među stanovnicima naše županije.

– Zadranima je stalo do zdrave prehrane i upravo zbog toga dolaze k nama na Seljačku tržnicu. Ranije su ljudi više naginjali zelenim sortama jabuka, no taj se trend preokrenuo i sada vlada prava pomama za ovim rumenijima, objašnjava nam Žuža navike kupaca. Bez obzira na to koje su vaše preferencije, s jabukama gospodina Žuže ne možete pogriješiti. Sve su one iz domaćeg uzgoja, jednako su zdrave i tretirane s jednakom pažnjom. Osim uzgojem jabuka, Žuža na vlastitih 52 hektara zemljišta uzgaja i mrkve te lubenice.

– U posljednje vrijeme kupci uistinu posežu za tamnijim voćem i povrćem, pretpostavljam da prate znanstvena istraživanja, potvrđuje nam i Marica Jakoliš iz Stankovaca, koja se uzgojem povrća iz eko proizvodnje počela baviti kad je otišla u mirovinu, a danas s njom radi cijela obitelj.

– Naime, dokazano je da tamni plodovi obiluju antioksidansima, dok se oni svjetliji, odnosno žuti, preporučuju ženama, nastavlja Jakoliš, dok naše poglede privlači njezino raznoliko šareno povrće.

– Sve pred vama iz ekološkog je uzgoja, kazuje nam ona, kao da je slutila koje će naše iduće pitanje biti.

Tik do nje OPG-ovka Zvjezdana Klečina iz Poljica predstavila je svoje gljive.

Uzgajamo šampinjone, bukovače i shiitake. U proizvodnji sudjeluje cijela obitelj- suprug i tri sina te moji roditelji koji žive u istom kućanstvu i nitko nema drugi posao izvan rada na OPG-u, kaže Klečina.

– Najveći dio prodajemo upravo na Seljačkoj tržnici, ali i ostalim kanalima. Primjerice, pizzerije na Viru uzimaju naše proizvode, kaže nam i i dodaje kako se u Hrvatskoj uglavnom nudi uvozna, nekvalitetna roba, pa s obzirom na problem plasmana, svoju proizvodnju zadržava u malom obujmu. Kvaliteta joj je prioritet, ističe. S njom su se složili i ostali.

Naime, iako prodaju različite stvari, ovi OPG-ovci složni su u jednom – društvo postaje sve svjesnije dobrobiti konzumiranja domaće hrane i valja iznaći načina kako bi proizvođači bili još vidljiviji.

– Nije potrebno ići na drugi kraj svijeta po svježe, kvalitetne namirnice. Mi smo blizu, samo treba pokucati na naša vrata, poručuju OPG-ovci, ističući važnost Seljačke tržnice:

– Seljačka tržnica dovela nas je do kupaca. S njima smo stvorili jedan odnos povjerenja, oni su prepoznali da iza naših proizvoda stoji puno truda i rada. Naša kvaliteta je bez sumnje prepoznata, kažu OPG-ovci, ipak svjesni da je jedan dan u tjednu malo.

Inače, na Seljačkoj tržnici danas 50-tak OPG­-ova prodaje svoje proizvode, a ukupno uprihode oko dva milijuna kuna godišnje, rekla nam je Marijana Muhić iz Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Upravo je UNDP u suradnji sa Zadarskom županijom i ove godine organizirao Tjedan obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...