Ostojić: “Možemo izdržati prvi val do 1500 izbjeglica u jednom danu”

“Hrvatska može izdržati prvi val do 1500 osoba u jednom danu”, rekao je Ostojić novinarima u Saboru dodavši kako je, ako taj broj bude veći, država spremna aktivirati i dodatne kapacitete.

“U ovome trenutku u Hrvatsku je ilegalno ušlo oko 350 osoba prema kojima se postupa sukladno zakonskim propisima”, kaže Ostojić. Policija ih je prihvatila i slijedi utvrđivanje radi li se o osobi koja traži međunarodnu zaštitu, osobi koja spada u ranjive skupine ili samo traži tranzit kroz Hrvatsku do neke druge zemlje.

“U kontaktu sam s ministricom unutarnjih poslova Slovenije, a razgovarat ću i s ministrom unutarnjih poslova Srbije. Ovdje se očito radi o pokušaju tranzitnog prelaska kroz Hrvatsku…, a mi poštujući odredbe i politiku EU strogo provodimo sve zakonite radnje. To podrazumijeva hitnu medicinsku skrb, zdravstveni pregled, registraciju i nakon toga utvrđivanje statusa te njihovo raspoređivanje, ovisno o tome o kojoj se vrsti osobe radi”, objašnjava Ostojić koji je potvrdio da je na terenu i ministar zdravlja SinišaVarga.

Ako broj dnevnih ilegalnih ulazaka prijeđe 1500, Hrvatska je spremna aktivirati dodatne kapacitete – objekte u vlasništvu države, šatore i drugo, potvrdio je Ostojić naglasivši dobru, koordiniranu suradnju s nevladinim udrugama kao što su Crveni križ, Caritas, Mešihat…

“Uvjeren sam da ćemo izbjegličku krizu proći tako da to bude napravljeno bolje nego u drugim državama”, rekao je.

Temeljem podataka dobivenih u kontaktu sa srbijanskim kolegama, Ostojić kaže da prema Hrvatskoj s mađarsko-srpske granice dolazi oko tri tisuće osoba i to prema Tovarniku i Šidu, a oko tisuću ljudi stiglo je već iz Preševa.

“To je maksimalna brojka koja bi se mogla ovih dana očekivati da pokuša proći preko Hrvatske”, navodio Ostojić te ističe da je situacija na granici mirna.

“Nismo imali incidentnih situacija i vjerujem da će tako i ostati”, ustvrdio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...