Ova šokantna fotografija prikazuje posljedice globalnog zatopljenja

Šokantnu fotografiju izgladnjele polarne medvjedice uslikala je fotografkinja Kerstin Langenberger u Svalbardu i postavila ju na na svoju Facebook stranicu.

Langenberger je uz fotografiju dodala kako često nailazi na mršave ili čak potpuno izgladnjele ženke polarnog medvjeda, unatoč tvrdnjama lokalnih znanstvenika da je medvjeđa populacija u Svalbardu stabilna:

– Glečeri se otapaju, povlače se od desetak do stotinjak metara svake godine. Vidim gromade leda koji nestaju u rekordnom vremenskom roku. I da, viđam medvjede u dobrom stanju, ali isto tako viđam uginule i mršave polarne medvjede. Nailazim na medvjede koji hodaju obalom u potrazi za hranom, medvjede koji pokušavaju uloviti sobove i jedu ptičja jaja, mahovina i morsku travu. Shvatila sam tada da su uhranjeni medvjedi gotovo uvijek mužjaci koji ostaju na ledenim santama čitave godine. S druge strane, ženke koje odlaze na kopno kako bi donijele mladunčad na svijet, često su mršave. Ledeni se pokrov povlači sve više i više svake godine, a medvjedice ostaju na kopnu gdje nema previše hrane, kaže Langenberger, a prenosi portal IFL Science.

Polarni medvjedi se trenutno smatraju ugroženom vrstom i nalaze se na IUCN-ovoj crvenoj listi. Naime, populacija polarnih medvjeda se u samo tri generacije (odnosno u zadnjih 45 godina) smanjila za 30%, a glavni razlog tomu jest gubitak staništa zbog otapanja morskog leda.

Ovoj se vrsti, nažalost, ne smiješi bolja budućnost:

– Globalne klimatske promjene predstavljaju ozbiljno prijetnju staništu polarnih medvjeda. Posljednji modeli pokazuju da će se trend otapanja leda nastaviti te da će se zaleđena površina značajno smanjiti kroz narednih 50 – 100 godina, kažu iz IUCN-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...