Ove greške kod pranja kose svi radimo

Pretpostavimo da brinete o svojoj kosi, pazite na to da joj povremeno priuštite masku ili ulje na vrhovima, te da je perete redovito kako ne bi bila masna. No, ipak nešto nije u redu, i čini vam se kao da se vječito borite sa suhom i teško uredivom kosom? Možda činite neke od ovih sedam pogreški tijekom pranja.

1. Ispiranje kose vrućom vodom

Sigurno je da dolaskom zimskih mjeseci nećete moći odoljeti tu i tamo se otuširati puno toplijom vodom nego inače, no to je zapravo jako loše i za kosu, ali i za našu kožu. Dovodi do isušivanja, a najbolje je ipak ispirati je mlakom vodom. Tako ćete maksimalno iskoristiti i pozitivne učinke regeneratora. Još bolje, pred sami kraj ju isperite s malo hladne vode, kako bi se pore zatvorile i “zaključale” hranjive tvari koje ste kosi priuštili dobrim šamponom.

2. “Štedite” na vodi

Razmislite malo kako bi vam bilo prati suđe s premalo vode i koliko bi učinka imalo? Tako je i s kosom. Pokušajte ju ne samo kratko namočiti prije šamponiranja, nego ju najprije pod vodom prati oko minutu, ili dvije, a zatim je počnite prati šamponom. To će olakšati pranje i omekšati kosu da se što bolje opere.

Druga pogreška koja slijedi odmah iza toga jest što često premalo isperemo šampon jer nam se žuri ili nemamo volje. Nekoliko minuta više učinit će znatnu razliku!

3. Koristite previše šampona kako bi vam kosa “sjajila”

Često mislimo da ako nam kosa nije “lagano masna” na dodir nakon šampona da on zasigurno nije najbolji izbor. No, masnoća ne mora uvijek biti znak dobro “nahranjene” i njegovane kose. Postoji šansa da ste ju s previše šampona samo preopteretili masnoćama koje će se pretvoriti u prljavštinu.

Ako je šamponirate dva puta, neka “druga runda” sadržava manje šampona od prve.

4. Operete kosu u roku 4 do 5 minuta

Tko god iz tuša izađe oprane kose (uključujući i pranje regeneratorom) u roku pet minuta, nije nikakav “šampion u pranju kose”, nego ju je vjerojatno prekratko prao i ispirao. Pokušajte si uzeti više vremena kako bi dobro izmasirali tjeme i zatim se posebno posvetili vrhovima kose. Isto tako nastojte tjeme prati prstima, ne dlanovima, kako bi kosu što manje oštećivali.

5. Mislite da ne trebate regenerator

Ova greška može se dogoditi ako mislite da regenerator služi samo za kosu koja je gusta, da bi olakšao raščešljavanje. No, pranjem kose ustvari gubimo dio njezinih prirodnih ulja koja ju štite, pa ih regeneratorom vraćamo i umanjujemo rizik od ispucalih vrhova.

6. Perete kosu svaki dan

Frizeri najčešće preporučuju da kosu peremo svaka dva do tri dana. No, ovdje ste ipak “sam svoj majstor”. Ako vam se kosa jako masti, slobodno ju operite i nakon dan ili dva, sami procijenite i ovisno o godišnjem dobu. Nemojte si primjerice dopustiti da ljeti, kada je vruće i više se znojite, ne operete kosu tjedan dana. Isto tako, ako ste među sretnicima kojima se kosa ne masti, operite ju nakon dva do tri dana.

7. Često mijenjate šampone

Tko može odoljeti širokom izboru na policama drogerija, zar ne? No, istina je da ponekad zaista moramo “osluškivati” svoju kosu u odabiru šampona. Sigurno ste primijetili da određeni šampon “više nema učinka” nakon nekog vremena. To znači da je možda vrijeme za promjenu, ili da vam određeni šampon više odgovara ljeti, a neki drugi u hladnijim mjesecima. Najbolje je “po osjetu” zaključiti kada je vrijeme za novi šampon, možda s više ili manje ulja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...