Cestitka_Uskrs

Ovo je najkompliciraniji džepni sat na svijetu

Jedan od najstarijih proizvođača luksuznih satova Vacheron Constantin osam je godina proveo u stvaranju sata koji će biti dostojan primjerak za obilježavanje 260. godišnjice ovoga brenda, a rezultat je džepni sat Vacheron Constantin Reference 57260.

Popularna stranica A blog to watch koja prati zbivanja u svijetu satova nazvala ga je najkompliciranijim satom ikad napravljenim, sadrži 57 dodatnih funkcija (tzv. komplikacija, kako ih nazivaju urari), uz uobičajene mogućnosti prikazivanja trenutačnog vremena. Mehanizam je smješten u kućištu od 18k bijelog zlata, a sastoji se od čak 2.800 dijelova. Naravno, uz ovakvu složenost i kvalitetu dolazi i jednako “komplicirana” cijena – pa je cijeli projekt realiziran zahvaljujući tajnovitom kolekcionaru koji ga je u potpunosti financirao.

Jedna je od zanimljivih dodatnih funkcija džepnoga sata Reference 57260 prikaz zvjezdanog dana – perioda od 23 sata, 56 minuta i 41 sekunde koliko je potrebno za vrtnju Zemlje u odnosu na zvijezde. Zatim, moguć je i prikaz zodijačkih znakova, mjesečevih mijena, ekvinocija i solsticija te drugih astroloških pokazatelja.

Preopširno i prekomplicirano bi bilo opisivati svih 57 funkcija ovog sata, a za one koji ih žele saznati proizvođač je napravio kvalitetnu web stranicu s detaljnim pregledom svih funkcija, kao i ostalih detalja vezanih uz ovaj neobičan poduhvat.

Moramo napomenuti kako Reference 57260 ima i jednu malu “manu” – prikaz mjesečevih mijena mora se ručno korigirati (za jedan dan) svakih – 1.027 godina!

Fascinantan pogled na unutrašnjost u kojoj je sedam mehanizama, povezanih u jednu cjelinu

Prema najavama ovaj sat se uopće neće naći u slobodnoj prodaji, a procjenjuje se da mu je kolekcionarska vrijednost veća od pet milijuna dolara.

Ovaj neobični sat ima i poprilične dimenzije – promjer kućišta mu je 98 mm, a debljina 50.55 mm, dok je masa 960 grama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...