Ovog profesora sigurno ćete obožavati: “Bilo kakav rad prije 10 sati ravan je mučenju!”

Tjeranje zaposlenika da rade prije 10 sati je ravno mučenju i radnici će vrlo brzo biti iscrpljeni, razboljeti se ili se naći pod velikom količinom stresa, tvrdi profesor sa sveučilišta u Oxfordu.

Prije 55. godine, bioritam odrasle osobe nimalo nije sinkroniziran s uobičajenim radnim vremenom od 9-17, a to predstavlja ‘ozbiljnu prijetnju’ učinkovitosti, raspoloženju i mentalnom zdravlju.

Dr. Paul Kelley s Oxforda tvrdi da je vrijeme za veliku društvenu promjenu koja će radno vrijeme i održavanje nastave prilagoditi biološkom satu ljudi.

Brojni eksperimenti bioritma su pokazali kako se prosječan 10-godišnjak neće moći pravilno fokusirati na nastavu prije 8,30 sati dok bi 16-godišnjaci za najbolje rezultate trebali početi u 10 sati. Za studente bi bilo najbolje da im predavanja počnu oko 11 sati.

Bolji uspjeh u školi

Dr. Kelley vjeruje kako bi jednostavno pomicanje školskih sati podiglo ocjene za 10 posto. I sam je to isprobao. Dok je bio ravnatelj jedne srednje škole, promijenio je početak nastave s 8,30 na 10 sati i najbolje ocjene podigle su se za 19 posto.

Isto tako, kompanije koje tjeraju zaposlenike da što ranije započnu s poslom štete njihovoj produktivnosti i gomilaju zdravstvene probleme, tvrdi profesor.

Ovo je veliki društveni problem. Radnici bi trebali početi raditi u 10 sati. U suprotnom nisu dovoljno naspavani i polako se krećemo prema izmorenom društvu, a time štetimo tijelu. Nikada nećemo moći promijeniti 24-satni bioritam koji imamo. Naša će se tijela uvijek prilagođavati suncu, zaključio je Kelley.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...