Cestitka_Uskrs

Paška čipka i brački kamen mogli bi biti dio pregovora o Transatlantskom trgovinskom sporazumu

Zaštićene geografske oznake treba proširiti na regionalne i lokalne te ručno izrađene tradicionalne proizvode kako bi se očuvalo lokalno kulturno nasljeđe i potaknuo rast, zaključio je Odbor za pravna pitanja u Europskom parlamentu. Od Komisije traže da što prije predloži jedinstven europski sustav geografskih oznaka za nepoljoprivredne proizvode, kao što je primjerice naša paška čipka.

Usvojen je važan amandman zastupnika Tonina Picule kojim je on u kontekstu pregovora o Transatlantskom trgovinskom sporazumu između SAD-a i EU (TTIP) zatražio da “ugovor obuhvati i otvorene liste svih proizvoda (poljoprivrednih i nepoljoprivrednih) zaštićenih oznakom geografskog podrijetla, kao što su primjerice paška čipka ili brački kamen, te da budu dio budućih trgovinskih sporazuma EU-a sa zemljama nečlanicama”. To se ujedno odnosi i na proizvode koji će tek biti zaštićeni oznakom geografskog podrijetla, što je posebno važno za Hrvatsku kao najmlađu članicu Unije čiji su proizvodi još uvijek u procesu zaštite.

– Pozdravljam potporu Odbora za pravna pitanja jer je ovo velik korak prema europskoj zaštiti naših tradicionalnih znanja i vještina. Važno je da oznake geografskog podrijetla ne budu zanemarene tijekom važnih pregovora, kao što je TTIP. Proširenjem oznake zaštite zemljopisnog podrijetla na nepoljoprivredne proizvode kao što su paška čipka i brački kamen, povećat će se njihova prepoznatljivost na tržištu a samim time i prodaja. No ne samo to, već ćemo zaštititi i potrašače transparentnijim informiranjem o kvaliteti proizvoda koje kupuju, rekao je zastupnik Picula nakon rasprave.

Nastavak je ovo Piculine inicijative iz travnja kada je nakon govora na plenarnoj sjednici poslao i prioritetno pitanje Europskoj komisiji u kojem je upozorio da proizvođači paške čipke i bračkog kamena i klesarstva snose značajne materijalne štete jer su zaštićeni samo na regionalnoj ili nacionalnoj razini, pravnim okvirima koji su neusklađeni između država članica. Tada je ujedno i pozvao na proširenje oznake zemljopisnog podrijetla na tradicionalne nepoljoprivredne proizvode, kako bi i oni bili adekvatno zaštićeni na EU razini baš kao poljoprivredni i prehrambeni proizvodi.

Inicijativu sada treba podržati Europski parlament, a glasovanje na plenarnoj sjednici predviđeno je 6. listopada.

Govor zastupnika Picule možete vidjeti ovdje:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...