Počinje škola – s novim, strožim pravilima

Gotovo pola milijuna učenika danas ponovno sjeda u školske klupe, 320 tisuća osnovaca i 178 tisuća srednjoškolaca. Za razliku od prošle godine, u škole od prvoga dana kreću i djeca s teškoćama sa svojim asistentima u nastavi. A za sve učenike, i prije početka nastave – jedno upozorenje: od ove godine morat će pripaziti na svoje ponašanje jer u školama vrijede nova, stroža pravila.

Konkretno – napokon sve škole u Hrvatskoj imaju isti kućni red. Ne budu li ga se učenici pridržavati – slijede kazne. Opomena, ukor, strogi ukor, preseljenje u drugu školu, isključenje. Novi Pravilnik o pedagoškim mjerama učitelji su već proučili na svojim sjednicama. Zadovoljni su jer su pravila napokon ista za sve.

Dakle, i ne pomišljati na tučnjavu, krađu, sramoćenje kolega, a treba zaboraviti i na prepisivanje, krivotvorenje ispričnica i šaranje po klupi. Na pošaranim ili čistim klupama učenike primjerice u Zagrebu i Varaždinu dočekat će besplatni udžbenici. Tako da su oni prizora, poput ovih na sisačkoj tržnici – bili pošteđeni.

Napokon je osiguran novac za asistente u nastavi tako da od prvog dana u klupu s djetetom s teškoćama sjeda i njegov asistent.

Učenici u šibenskoj školi godinu počinju u jednakoj školskoj odjeći. Odluku pozdravljaju Osječani, koji su jedini to učinili još prije četiri godine.

Iskustvo je ondje i od strane roditelja i djece prepoznato kao pozitivno. Pozitivno je i to što ove godine u klupe sjeda više prvašića nego prethodnih. Njih 42 tisuće.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...