Policija će pojačano nadzirati korištenje sigurnosnih pojaseva

S početkom školske godine, u okviru provedbe Plana pojačanog nadzora prometa, usklađenog s akcijama Europske unije za 2015. godinu, u razdoblju od 07. do 13. rujna, uz akciju Poštujte naše znakove, policija će provesti i pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa .

Analizom prometnih nesreća koje su se dogodile u posljednje vrijeme, utvrđeno je više slučajeva teškog stradavanja osoba u vozilima koje nisu bile vezane sigurnosnim pojasom.

Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda prilikom naglog kočenja i pri sudarima vozila. Zato je Zakonom propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu uvijek koriste sigurnosne pojaseve.

Pametni znaju čemu služi pojas:

–       Koristite ga makar smatrali kako nije koristan!

–       Neka vam korištenje sigurnosnog pojasa uđe u naviku!

–       Ne propustite na to upozoriti i sve koji sjedaju u vaš automobil!

Istraživanja pokazuju da većina vozača i to preko 80%, ne prevoze djecu u automobilu na siguran način, odnosno ne postavljaju autosjedalicu ispravno ili u njoj ne vežu djecu na ispravan način.

Isto tako, svakodnevno se mogu vidjeti automobili u prometu u kojima djeca uopće nisu osigurana ni na koji način; voze se bez autosjedalice – često stoje držeći se za naslone prednjih sjedala, kleče na stražnjem sjedalu gledajući kroz stražnji prozor automobila, prevoze se na prednjim sjedalima, sjede u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti dok se manja djeca često prevoze u naručju odraslih osoba. Prema policijskim statistikama prometnih nesrećadjeca najviše stradavaju kao putnici u vozilima kojima upravljaju njihovi roditelji ili njima bliske osobe

Tijekom ovog tjedna policija će pojačano postupati upravo prema prekršiteljima koji ne koriste sigurnosni pojas, a posebna pozornost usmjeriti će se na pravilno korištenje autosjedalica u vozilima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...