Poruka mržnje mladih Splićana na Facebooku: “Izbjeglice, Dalmaciju izbjegnite”

Nekolicina mladih Splićana svoj stav prema mogućem dolasku sirijskih izbjeglica izrazila je netolerantnim transparentom. Oni su svoja lica prekrili, za razliku od Splićana koji su samoinicijativno pokrenuli lanac pomoći izbjeglicama u nevolji “Izbjeglice, Dalmaciju izbjegnite” – poruka je nekolicine (očito) mladih Splićana koju su istaknuli na transparentu i počeli je širiti društvenim mrežama, a fotografiju su anonimno poslali i redakciji portala Dalmacija News.

Možda će netko s pravom reći da ovakvom sramotnom činu splitske mladeži i nije potrebno davati medijsku pažnju, jer “oni su mladi, povodljivi i ne pretjerano svjesni pravog značenja svojih postupaka”, no u sveopćoj degradaciji društvenih vrijednosti, a osobito kada svijet u kojem živimo često i ne predstavlja primjer mladoj generaciji, u svijetu u kojem su osuda i predrasuda jača od empatije prema slabijem, reći “ne” porukama mržnje i netolerancije potrebnije je nego ikada.

Ne tako davno, kolone i kolone poniženih, ispaćenih i gladnih hrvatskih prognanika i izbjeglica bile su prisiljene napustiti svoj dom i sreću potražiti u nekom drugom kraju Hrvatske ili svijeta. Neki su se vratili, a neki su svoje bolje sutra pronašli u “bijelom” svijetu. Tih godina svijet nije izvisio transparente mržnje i netolerancije prema hrvatskim prognanicima. Bilo je to vrijeme kada se autori sramotnog transparenta nisu rodili. Bilo je to vrijeme kada se o 21. stoljeću mislilo kao o stoljeću napretka, boljitka i blagostanja, no donijelo je nove ratove, nove podjele, mrtvu djecu na obalama europskih mora, novinare koji tuku već dovoljno izmrcvarene izbjeglice…

Pomoći onom tko je u nevolji, temelj je ljudskosti, uostalom i svih poznatih religija na Zemlji, a to dobro znaju i Splićani. Zato mladi “buntovnici” s početka naše priče, nadamo se, nisu reprezentativno lice Splita. Kada to već nisu jasno napravili političari, građani Splita su se samoorganizirali i počeli prikupljati pomoć za izbjeglice u Viškoj ulici, u prostorijama Crvenog križa. Svoju su inicijativu spontano pokrenuli na Facebook stranici Split pomaže: Refugees Aid Split.

Njihova potreba da pomognu bila je jača od trome države, neodlučne Europe i od transparenata mladeži koja, iz njima znanih razloga, nije imala hrabrosti istu poruku poslati bez skrivanja identiteta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...