Povjesničari podijeljeni oko počasnog građanstva generala Gotovine

Ante Gotovina postaje počasni građanin Grada Zagreba. S tom odlukom gradske skupštine nitko nema problema, no o popisu počasnih građana metropole – malo se zna. Tako se na više od 150 godina staroj listi nalaze i Vuk Stefanović-Karadžić te Kuen Hedervary.

– Nama povjesničarima je to zanimljivo jer ukazuje na duh vremena i prioritete u društvu te tko su trenutni autoriteti. Vidi se zanimljiv izbor imena. Zanimljivo je da su u tom trenutku oni percipirani kao nešto dobro i pozitivno, a kasnije se nešto promijenilo, komentirao je povjesničar i docent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Hrvoje Klasić.

– Što se tiče Gotovine mislim da se ovdje radi o predizbornom postrojavanju ili preslagivanju jer čini mi se da bi Ante Gotovina sam iskazao zadršku prema svemu tome. Sama činjenica da se to radi 20 godina nakon Oluje to ukazuje na to zašto baš sada. Drugo, ad pogledate te popise uvijek ima malo ljudi poput znanstvenika, kulturnjaka i umjetnika. Uglavnom su to političari. Treće, kao da Zagreb i Zagrepčani nemaju poznate ljude koji su zadužili Zagrepčane, dodaje Klasić.

Klasić smatra da je za takva imenovanja potreban povijesni odmak. “Za neke ličnosti koje su navedene tek sada znamo neke stvari. Tako da tu treba biti pažljiv. Ovdje se ostavlja zalog za budućnost”.

Klasić je komentirao i činjenicu da se imena ulica mijenjaju prema političkim potrebama.

– Danas se gradske vlasti ne ponašaju jednako prema svim građanima koji su proglašeni počasnima, zaključio je Klasić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...