GOVOR U UN-U

Putin zatražio stvaranje koalicije protiv ISIL-a po uzoru na koaliciju protiv Hitlera

Agencija ZARAPIX
Tamni način

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je međunarodnu zajednicu na stvaranje koalicije protiv terorističke organizacije Islamska država (ISIL) po uzoru na koaliciju protiv Hitlera u II. svjetskom ratu, no dok Putin kao partnera te koalicije vidi sirijskog predsjednika Bašara Al-Assada, američki predsjednik Barack Obama ponovio je da je Assad tiranin koji mora otići s vlasti. Ta dva različita pogleda na okončanje rata u Siriji Putin i Obama iznijeli su danas u svojim govorima pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda u New Yorku. Samo nekoliko sati nakon tih govora Obama i Putin imali su zakazan susret “oči u oči” upravo na temu Sirije.

– Bila je golema pogreška odbiti suradnju sa sirijskom vladom, koja se hrabro i odlučno bori protiv terorizma – rekao je Putin u govoru u UN-u, u kojem je kritizirao one koji su izvozili “takozvane demokratske revolucije” po svijetu. – Shvaćate li što ste time učinili – pitao je, ne imenujući nikoga, ali očito misleći na SAD i neke europske zemlje. Iako je Putin u svome govoru u UN-u zaključio da bi njegov plan za Siriju doveo do rješenja izbjegličke krize koja pritišće Europu, i francuski predsjednik Francois Hollande u svome je govoru također kritizirao ideju o suradnji s Assadom. – Assad je korijen problema i ne može biti dio rješenja. Ne možete spojiti žrtve i one koji ih ubijaju – rekao je Hollande.

Obama smjestio Assada i terorističku organizaciju ISIL u isti koš

Američki predsjednik Obama naglasio je da su SAD spremne surađivati i s Rusijom i s Iranom u pronalasku rješenja za rat u Siriji, ali i dodao da “ne može biti povratka na prijeratni status quo”.

– Assad i njegovi saveznici ne mogu samo tako smiriti stanovništvo prema kojemu su brutalno postupali uz pomoć kemijskog oružja i bombardiranja. Realizam nam nalaže da tražimo kompromis, ali realizam također nalaže organiziranu tranziciju od Assada prema novom lideru – rekao je američki predsjednik.

Dok je za Putina Assad legitimna vlast koju želi podržati u borbi protiv terorista, Obama je i u govoru u UN-u smjestio Assada i terorističku organizaciju ISIL u isti koš. – Kad diktator pobije desetke tisuća svojih građana, onda to nije unutarnja stvar jedne zemlje, nego se tiče svih nas. Jednako tako, kad teroristička organizacija odrubi glave zarobljenicima, kolje nevine ljude i porobi žene, to je napad na čitavo naše čovječanstvo – rekao je predsjednik SAD-a.

Američki predsjednik proveo je dobar dio vremena u proteklih godinu i pol dana pokušavajući međunarodno izolirati ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ilegalne ruske aneksije Krima, no pristao je na današnji susret s Putinom u New Yorku upravo zbog Sirije. Susret Obame i Putina predviđen je za 23.05 sati po hrvatskom vremenu u New Yorku.

Rusija “barem zasad” ne planira poslati svoje vojnike na prve linije fronte u Siriji

Američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power ranije je, tijekom vikenda, za TV postaju ABC News objasnila što je u pozadini Obamine odluke da pristane na susret s Putinom.

– Odlika Obamine vanjske politike od početka je bila da pokušava s dogovaranjem. A s obzirom na visoke uloge – ljudske, strateške uloge oko onoga što se događa u Ukrajini i u Siriji – predsjednik vjeruje da bi bilo neodgovorno propustiti ovu priliku u kojoj dva lidera borave u istom gradu i ne pokušati vidjeti može li se postići napredak u te dvije neukrotive krize – rekla je Samantha Power. Uoči današnjih govora i susreta u UN-u, predsjednik Putin je u intervjuu za emisiju “60 Minutes” američke TV kuće CBS rekao da Rusija “barem zasad” ne planira poslati svoje vojnike na prve linije fronte u Siriji ako bi to bilo nužno da bi se porazio ISIL.

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar