Putin zatražio stvaranje koalicije protiv ISIL-a po uzoru na koaliciju protiv Hitlera

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je međunarodnu zajednicu na stvaranje koalicije protiv terorističke organizacije Islamska država (ISIL) po uzoru na koaliciju protiv Hitlera u II. svjetskom ratu, no dok Putin kao partnera te koalicije vidi sirijskog predsjednika Bašara Al-Assada, američki predsjednik Barack Obama ponovio je da je Assad tiranin koji mora otići s vlasti. Ta dva različita pogleda na okončanje rata u Siriji Putin i Obama iznijeli su danas u svojim govorima pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda u New Yorku. Samo nekoliko sati nakon tih govora Obama i Putin imali su zakazan susret “oči u oči” upravo na temu Sirije.

– Bila je golema pogreška odbiti suradnju sa sirijskom vladom, koja se hrabro i odlučno bori protiv terorizma – rekao je Putin u govoru u UN-u, u kojem je kritizirao one koji su izvozili “takozvane demokratske revolucije” po svijetu. – Shvaćate li što ste time učinili – pitao je, ne imenujući nikoga, ali očito misleći na SAD i neke europske zemlje. Iako je Putin u svome govoru u UN-u zaključio da bi njegov plan za Siriju doveo do rješenja izbjegličke krize koja pritišće Europu, i francuski predsjednik Francois Hollande u svome je govoru također kritizirao ideju o suradnji s Assadom. – Assad je korijen problema i ne može biti dio rješenja. Ne možete spojiti žrtve i one koji ih ubijaju – rekao je Hollande.

Obama smjestio Assada i terorističku organizaciju ISIL u isti koš

Američki predsjednik Obama naglasio je da su SAD spremne surađivati i s Rusijom i s Iranom u pronalasku rješenja za rat u Siriji, ali i dodao da “ne može biti povratka na prijeratni status quo”.

– Assad i njegovi saveznici ne mogu samo tako smiriti stanovništvo prema kojemu su brutalno postupali uz pomoć kemijskog oružja i bombardiranja. Realizam nam nalaže da tražimo kompromis, ali realizam također nalaže organiziranu tranziciju od Assada prema novom lideru – rekao je američki predsjednik.

Dok je za Putina Assad legitimna vlast koju želi podržati u borbi protiv terorista, Obama je i u govoru u UN-u smjestio Assada i terorističku organizaciju ISIL u isti koš. – Kad diktator pobije desetke tisuća svojih građana, onda to nije unutarnja stvar jedne zemlje, nego se tiče svih nas. Jednako tako, kad teroristička organizacija odrubi glave zarobljenicima, kolje nevine ljude i porobi žene, to je napad na čitavo naše čovječanstvo – rekao je predsjednik SAD-a.

Američki predsjednik proveo je dobar dio vremena u proteklih godinu i pol dana pokušavajući međunarodno izolirati ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ilegalne ruske aneksije Krima, no pristao je na današnji susret s Putinom u New Yorku upravo zbog Sirije. Susret Obame i Putina predviđen je za 23.05 sati po hrvatskom vremenu u New Yorku.

Rusija “barem zasad” ne planira poslati svoje vojnike na prve linije fronte u Siriji

Američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power ranije je, tijekom vikenda, za TV postaju ABC News objasnila što je u pozadini Obamine odluke da pristane na susret s Putinom.

– Odlika Obamine vanjske politike od početka je bila da pokušava s dogovaranjem. A s obzirom na visoke uloge – ljudske, strateške uloge oko onoga što se događa u Ukrajini i u Siriji – predsjednik vjeruje da bi bilo neodgovorno propustiti ovu priliku u kojoj dva lidera borave u istom gradu i ne pokušati vidjeti može li se postići napredak u te dvije neukrotive krize – rekla je Samantha Power. Uoči današnjih govora i susreta u UN-u, predsjednik Putin je u intervjuu za emisiju “60 Minutes” američke TV kuće CBS rekao da Rusija “barem zasad” ne planira poslati svoje vojnike na prve linije fronte u Siriji ako bi to bilo nužno da bi se porazio ISIL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...