Satima sjedite pred TV-om? Ni ne znate koliko je to opasno

Dugi sati provedeni pred televizorom rezultiraju većim rizikom od fatalne plućne embolije, stanja obično povezanog sa sjedenjem na dugim letovima, pokazuje istraživanje čiji su rezultati objavljeni na kongresu europskog kardiološkog društva održanog ovog tjedna u Londonu.

Japanski znanstvenici pratili su 86 tisuća ljudi u dobi od 40 do 79 godina tijekom 18 godina i utvrdili da je više od pet sati sjedenja pred televizorom dnevno povezano s dvostruko većim rizikom od plućne embolije sa smrtnim ishodom u odnosu na dva i pol sata dnevno pred televizorima.

“Veza između dugotrajnog sjedenja i plućne embolije prvi je puta uočena kod osoba koje su dugo boravile u skloništima od zračnih napada u Londonu tijekom Drugog svjetskog rata”, kazao je voditelj istraživanja Toru Shirakawa sa sveučilišta u Osaki. “Danas je dugi let u ekonomskoj klasi dobro poznat uzrok plućne embolije koja se naziva ‘sindrom ekonomske klase'”.

Plućna embolija ozbiljna je i ponekad smrtonosna bolest plućnih krvnih žila koju karakterizira iznenadni početak dramatičnih simptoma poput bolova u prsima ili teškoća disanja. Bolest se razvija zbog ugrušaka koje začepe plućne arterije a koji izvorno nastaju u krvnim žilama u nogama.

U promatranom razdoblju zabilježeno je ukupno 59 smrti od plućne embolije. Stručnjaci stoga predlažu povremeno hodanje tijekom gledanja televizije i unošenje dovoljno vode kako bi se spriječila dehidracija te upozoravaju da se treba uzeti u obzir i sličan rizik kod dugotrajnog sjedenja za računalom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...