Sljedećeg tjedna dva koncerta u gradu!

Koncertni život Zadra prije početka same Koncertne sezone 2015. / 2016. sljedećeg će tjedna oživjeti dva događanja.

Prvi će se koncert održati u ponedjeljak 28. rujna 2015. u katedrali sv. Stošije s početkom u 20 i 30 sati kada će svoj 55. rođendan proslaviti Zadarski komorni orkestar. Ove godine gradski gudači slave i 30. godina od osnivanja Udruge. Na koncertu će se zato okupiti svi voditelji Orkestra kojima će biti uručena priznanja za osobit doprinos u umjetničkom napredovanju ansambla.

Pavle Dešpalj osnovao je Orkestar kada i Glazbene večeri u sv. Donatu. Nakon dvije godine rada i djelovanja, Dešpalj odlazi u Zagreb pa Orkestar ima stanku od četiri godine – sve do dolaska Petra Vrbančića 1967. On je od učenika Glazbene škole Blagoje Bersa kroz dvadeset sustavnih godina rada izgradio Zadarski komorni orkestar kao profesionalno glazbeno tijelo. Nakon što se ansambl registrirao kao udruga, Vrbančić prepušta vodstvo svom učeniku, tada već diplomiranom violinistu Draganu Novaku koji ansambl vodi sve do 2004. Ove godine bilježi se punih deset godina rada s maestrom Ivanom Repušićem. Od kada je u ožujku 2005. preuzeo Zadarski komorni orkestar, Repušić je s njima obradio ogroman broj komornih djela, a kroz posljednjih nekoliko godina počeo obrađivati i simfonijska. Orkestar je izrastao u respektabilno profesionalno glazbeno tijelo sa svojom redovnom sezonom te je voljom umjetničkih ravnatelja koji su vodili Glazbene večeri u sv. Donatu postao i njihov rezidentni ansambl. Upravo na Večerima, Zadarski komorni svake je godine donosio najveće  projekte (tri velika requiema, simfonijska i oratorijska djela) te surađivao s brojnim vokalnim ansamblima te respektabilnim solistima. Evidentni napredak ansambla kroz suradnje s gostujućim dirigentima, a osobito s šefom – dirigentom Ivanom Repušićem kao i sa počasnim šefom – dirigentom Pavlom Dešpaljem, razlog je više da ne propustite koncert  u ponedjeljak na kojem će nastupiti Monika Leskovar, hrvatska violončelistica koja uspješno gradi karijeru u Europi i svijetu. Uz Zadrane će svirati Rokoko varijacije P. I. Čajkovskog. Koncert će biti otvoren izvedbom Mobe, skladbe Šime Dešpalja s kojom je Zadarski komorni nastupio javno prvi put na tada 1. Muzičkim večerima u sv. Donatu, 14. kolovoza 1961. Skladba je kroz posljednjih 55. godina postala zaštitni znak Orkestra. Osim toga Moba je bila dugogodišnji zaštitni znak Radio Zadra – glazba s kojom se Radio prvi puta oglasio u eteru te bila glazbena podloga za radijsku špicu. Da su skloni simfonijskom repertoaru i sposobni za proširenje u simfonijski format, Zadarski komorni orkestar pokazat će kroz izvedbu 4. Simfonije Ludwiga van Beethovena.

Ulaz na koncert je slobodan, a istoga dana u 11 sati u Loži održat će se promocija monografije o Orkestru pod nazivom “Zadarski komorni orkestar: 30 godina Udruge – 55 godina djelovanja”.

Na predstavljanju će sudjelovati Radovan Dunatov, pročelnik UO za kulturu i šport Grada Zadra, Ivan Repušić, šef – dirigent Zadarskog komornog orkestra, dr. sc. Ante Bralić s Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru i Dina Bušić, autorica monografije.

Zagrebački gitarski trio

Nakon proslave Zadarskog komornog orkestra u susret Koncertnoj sezoni Zadar, u četvrtak 1. listopada u Svečanoj dvorani Sveučilišta nastupit će Zagrebački gitarski trio. Na koncertu s početkom u 20 sati respektabilni gitaristi, inače predavači na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Umjetničkoj akademiji u Splitu, nakon dugog će niza godina svirati za Zadrane. Na programu će biti djela Mauricea Ravela, Frane Paraća, Antonija Vivaldija, Marca Aurelia Zanija de Ferrantija i Antonína Dvořáka.

Ovaj višestruko nagrađivani ansambl izvodi djela od razdoblja renesanse do suvremene glazbe, uključujući izvorne skladbe za tri gitare pisane u 19. stoljeću, atraktivne transkripcije i nova djela što su za Trio skladali mnogi hrvatski autori, kao i britanski skladatelji Duarte i Blake Watkins te Rus Koškin.

Ulaznice će se prodavati na blagajni HNK Zadar od utorka 29.9. od 11 do 13 i 18 do 20 h i sat vremena prije koncerta u Svečanoj dvorani Sveučilišta.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...