Štetu nastalu zbog suše prijavio 51 poljoprivrednik

Nakon što je zadarski župan Stipe Zrilić 1. rujna donio odluku o proglašenju elementarne nepogode izazvane dugotrajnom sušom i visokim temperaturama na području Grada Nina, naselja Babindub, Crno, Kožino, Petrčane na području Grada Zadra i općina Poličnik i Sveti Filip i Jakov, poljoprivrednici su dobili rok od osam dana unutar kojeg su mogli prijaviti štetu.

Uzevši u obzir da je elementarna nepogoda proglašena jer su prve iskazane štete bile značajne, odaziv je relativno nizak, pristigla je ukupno 51 prijava. U Gradu Zadru i mjestima koja mu administrativno pripadaju (Babindub, Crno, Kožino i Petrčane) zaprimljena je tek jedna prijava štete, a radi se o tvrtki Vigens. U Gradu Ninu zabilježene su tri prijave, a šteta se procjenjuje na oko 4 milijuna kuna.

U Općini Sv. Filip i Jakov štetu je prijavilo 25 poljoprivrednika, a prema grubim procjenama riječ je o šteti od 2 milijuna kuna. U Općini Poličnik predane su 22 prijave, no praktično su sve proglašene nevaljanima.

Naime, nakon pregleda zaprimljenih prijava, Povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda procijenilo je da su poljoprivrednici predavali nepotpune prijave, preuveličavali štetu te da se prijavljivala i šteta na maslinama nastala u prvoj polovini godine, odnosno prije razdoblja za koje je proglašena elementarna nepogoda. Grožđe je pak stradalo ne zbog suše, već zbog neadekvatne zaštite od nametnika. Kako su nam kazali u Općini Poličnik, preživjele masline i loze iznimne su kvalitete, pa se očekuje i jednaka kakvoća vina i maslinovog ulja.

Koji su slijedeći koraci nakon prikupljanja prijava i kolike iznose oštećeni poljoprivrednici mogu očekivati, objasnila nam je glasnogovornica Ureda župana Zadarske županije, Vlatka Vučić Marasović.

– Nakon proteka osmodnevnog roka tijekom kojeg poljoprivrednici prijavljuju štetu nadležnim općinama i gradovima, općinska povjerenstva imaju rok od 50 dana za prijavu šteta državnom i županijskom povjerenstvu. Zakon o elementarnim nepogodama ne poznaje “naknadu štete” kao pojam, već samo pomoć za ublažavanje posljedica od elementarne nepogode, koja se od strane države može dodijeliti samo ako ispunjava određene pretpostavke, a to je da je procijenjena šteta veća od 20% proračuna grada/općine za prethodnu godinu i da su naravno predviđena sredstva u proračunu za isplatu pomoći, kaže Vučić Marasović i kao dobru vijest za poljoprivrednike ističe kako je upravo otvoren natječaj iz programa za ruralni razvoj, mjere 5.2 kojom je omogućeno da se registrirani poljoprivredni proizvođači prijave za 100% financiranje bespovratnim sredstvima obnove uništene poljoprivredne proizvodnje.

– Natječaj je otvoren do 31.10.2015. godine, a prijaviti se mogu i pravne i fizičke osobe koje su upisane u upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a uvjet je i da se proizvodnja nalazi na području za koje je proglašena elementarna nepogoda od 1.1.2014. godine, kaže Vučić Marasović.

Više informacija o natječaju možete pronaći na web stranici  Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...