Umjetna inteligencija uči od ljudi pa piše svoje interaktivne priče

Scheherazade-IF, sustav umjetne inteligencije koji je dobio ime po liku iz Tisuću i jedne noći, može pisati svoje priče u čijem razvoju može sudjelovati i čitatelj.

Razvijena na sustavu Georgia Tech, ova umjetna inteligencija čita priče koje su napisali ljudi, uči na njima, a potom piše svoja autorska djela koja su pritom i interaktivna.

Naime, čitatelj čitajući priču koju je napisao Scheherazade-IF može sam birati kako će se ona razvijati na ključnim mjestima unutar radnje.

Ovo je postignuto tako što je sustav iščitao 200 priča ljudskih autora koncentriranih na odlazak u kino i pljačku banke. Prepoznajući određene obrasce koji se ponavljaju u svima njima, Scheherazade-IF može “napisati” svoje “autorsko” djelo te ga ponuditi ljudskim čitateljima.

Skupina čitatelja koja je ocjenjivala uvjerljivost priča sustava umjetne inteligencije tvrdi da su u nekoliko slučajeva one u potpunosti uvjerljive, dok su u većini samo na 83% uvjerljivosti.

Ipak, ovo je svakako jedan od većih koraka prema ozbiljnijem razvoju umjetne inteligencije koja bi u budućnosti svakako mogla postati jedan od najpouzdanijih čovjekovih pomoćnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...