Ustavni sud: “Sutkinja Grgas mora napustiti poziciju!”; Grgas: “Zašto me niste obavijestili?”

Sutkinja Tina Grgas morat će napustiti poziciju sutkinje Trgovačkog suda radi odluke Ustavnoga suda prema kojoj je natječaj za tu poziciju proveden mimo zakona.

Grgas je na mjesto sutkinje imenovana krajem 2014. godine, a s radom je krenula 1. srpnja ove godine. Radi toga je protiv nje, odnosno protiv Državnog sudbenog vijeća (DSV) koje je izbor provelo, tužbu pri Ustavnom sudu pokrenuo njezin protukandidat, sudac Općinskog suda u Zadru Mario Pešić.

Ustavni sud je Pešićevu žalbu usvojio, budući da je izbor Trgovačkog suca stvarno bio mimo propisa. To je tako iz razloga što Pešićeva molba za posao nije službeno odbijena, već je samo od strane DSV-a ignorirana, budući da gospodin Pešić uvjete za radno mjesto nije ispunjavao.

U pitanju je bio jedan od ključnih uvjeta za posao – završena Pravosudna akademija. Od prijavljenih za poziciju trgovačkog suca, kako smo doznali u razgovoru sa sutkinjom Tinom Grgas, taj su uvjet ispunjavale samo ona i jedna njena kolegica, budući da sudaca sa završenom akademijom postoji samo 20-ak na cijelom teritoriju Republike Hrvatske.

Osim toga, sudac Mario Pešić od 2008. godine drži mjesto suca Općinskog suda u Zadru. To je u sudbenoj hijerarhiji Republike Hrvatske sud iste razine kao i trgovački zbog čega Državnom sudbenom vijeću njegova prijava nije bila ni najmanje jasna te su je odlučili zanemariti.

Ipak, puko zanemarivanje prijave nije po pravnoj proceduri radi čega je Pešić i podignuo tužbu o kojoj je Ustavni sud donio odluku 9. srpnja. Čak je i to razlog zašto je apsurdnost cijelog ovog slučaja veća, budući da je Ustavni sud pri svojem postupanju također napravio veliki propust, odlučivši kako će o odluci obavijestiti samo DSV i Pešića. To je bio čin zanemarivanja pravne procedure prema kojoj je odluku trebao objaviti u Narodnim novinama, ali i informirati samu Tinu Grgas koja je za nju doznala tek 9. rujna, dakle dva mjeseca nakon njena donošenja i to putem e-maila Trgovačkom sudu.

Upravo radi činjenice da Ustavni sud nije praktički nikog informirao o odluci, nijedan proces koji je sutkinja Grgas vodila do sad ne dolazi u pitanje, a ovo je iznimno bitna stvar budući da se radi o ročištima koja uključuju Rena Sinovčića, Vodovod d.o.o., Hypo banku, Ploter, KK Zadar i brojne druge.

Unatoč tome, kako smo doznali od Grgas, sutkinja je obustavila rad u svim procesima te je od danas samoinicijativno odstupila s pozicije suca Trgovačkog suda, radi čega bi joj trebao biti vraćen status Višeg stručnog savjetnika pri sudu.

Slažem se s odlukom Ustavnoga suda, ali ne slažem se s time da ja o njoj nisam bila uopće informirana, kazala nam je Grgas.

Sada se čeka ponovno raspisivanje natječaja na koji će ponovno formalno biti pozvani svi ranije prijavljeni kandidati te će se, barem se sutkinja nada, ovoga puta sve provesti po slovu zakona. Prema njemu bi ona, ako se ništa u proceduri odabira ne izmijeni, ponovno trebala biti imenovana sutkinjom Trgovačkog suda. Još uvijek se ne zna kada će natječaj biti raspisan, a odluku o tome donosi Državno sudbeno vijeće.

Ako ste očekivali da tu slučaj prestaje s ironijom – prevarili ste se. Naime, sutkinja Grgas jedna je od sudaca koji su unatoč položenoj Pravosudnoj akademiji podržavali Ustavnu tužbu protiv zakona koji je upravo tu akademiju postavio kao ključnu normu za dobivanje pozicije suca. Dakle, Grgas se borila protiv zakona koji je bio osnova za odbijanje Pešićeve prijavnice.

Ironija ni tu ne prestaje, budući da ta tužba upućena Ustavnom sudu još uvijek nije riješena, iako je podnesena ranije od ove Pešićeve, što govori ponešto o selekciji pitanja kojima se bavi najviše hrvatsko sudbeno tijelo.

Kako će se cijela ova zavrzlama riješiti te kakav će njen ishod biti za sada nije jasno. Jasna je jedino činjenica da se ovdje radi o slučaju koji je na više razina presedan u hrvatskom sudstvu o kojemu će se na sudbenim tijelima još dugo raspravljati, a oštećena Tina Grgas i ostali morat će za sada čekati naredne korake Državnog sudbenog vijeća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...