Veliko otkriće: Zadarski arheolozi uz pomoć pasa pronašli grobnicu staru 2800 godina

Arheolozima sa zadarskog sveučilišta pripala je čast istraživati 2800 godina staru grobnicu, najstariju na svijetu koju su pronašli psi. Naime, za ovo veliko otkriće na lokalitetu Drvišica pokraj Karlobaga zaslužni su u posebne svrhe izdresirani psi, jedini u Europi.

– Prema dosadašnjim podacima, u literaturi i u kontaktu s inozemnim stručnjacima zapravo smo došli do zaključka da smo uz pomoć pasa pronašli najstariji grob na svijetu, kazala je za RTL Vedrana Glavaš, voditeljica arheološkog istraživanja i znanstvena novakinja na Sveučilištu u Zadru.

Grob skriven tisućama arheolozi će odgonetati još mjesecima, ako ne i duže.

– Do sad smo našli jako sitne ulomke keramika, ali pronašli smo i neke zanimljivih nalaza koji su nešto rjeđi, to su recimo nekakve igle od kopči, zatim staklene perle, izjavila je za RTL Mariela Martinov, apsolventica studija arheologije u Zadru.

– Pas je u ovom trenutku markirao jedan, doduše opljačkani grob. Dva psa markirala su istu lokaciju, koja se sada, prije tri-četiri dana pokazala u potpunosti točnom. Naime, ispostavilo se da je pas tada legao točno na grobnu škrinju, odnosno na mjesto ukopa pokojnika, kaže dr. Glavaš za Radio Zadar.

Kako objašnjava glavna instruktorica u centru S.pas, Andrea Pintar, psi “arheolozi” Mali, Panda i Arwin koji je ostao kod kuće, naučeni su raspoznavati miris raspadajućeg ljudskog tijela u zemlji. Ostaci toga mirisa zadržavaju se čak i kroz ovako dugačko vremensko razdoblje. Na mjestu gdje osjete miris, psi se umire, a nakon nekog vremena počnu lajati.

Nakon niza kriminalističkih, psima je ovo prvi arheološki slučaj. Nakon što su se upisali u povijest ovako senzacionalnim otkrićem, novi ih izazov već čeka izvan Hrvatske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...