Vlada povisila projekciju rasta BDP-a na 1,1 posto

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila rebalans proračuna za 2015. i poslala ga Saboru na usvajanje. Deficit će zbog rebalansa ostati isti, odnosno 12, 5 milijardi kuna, no Vlada je zbog rasta komponenti BDP-a digla projekciju rasta BDP-a u 2015. sa 0,5 posto na 1,1 posto.

Predstavljajući rebalans proračuna za 2015. ministar financija Boris Lalovac kazao je kako su makroekonomski pokazatelji bolji nego što je Vlada planirala, javlja Tportal.

‘Projekcija gospodarskog rasta sa 0,5 raste na 1,1 posto’, kazao je na početku sjednice ministar Lalovac.

Prihodi se u rebalansu, pojasnio je, povećavaju za 1,8 milijardi kuna. ‘Sve komponentne BDP-a-a rastu i i to značajno. Prihodi su pozitivniji nego smo planirali, a konzervativno smo panirali. Novim planom prihodi se povećavaju za 1,8 milijardi kuna’, kazao je Lalovac.

Oko 1,2 milijarde kuna dolazi iz poreznih prihoda, a 600 milijuna kuan odnosi se na vlastite prihode.

‘Prihodi od PDV-a su veći za 780 milijuna kuna, od poreza na dobit prihodi su veći za 440 milijuna kuna, i to jer su poduzeća dobit ostavljala u kompanijama i investirala’, kazao je Lalovac. prihodi od trošarina i poreznih poreza veći su za 650 milijuna kuna, dodao je.

Što se tiče rashoda, oni se također povećavaju za 1,8 milijardi kuna. ‘Rashodovna strana se povećava za isti iznos kao i prihodovna, a najviše se povećavaju rashodi za zaposlene za dva ministarstva. No i ta dva ministarstva postigla su uštede i imaju manje rashode nego 2011. Povećavaju se rashodi u MUP-u za oko 111 milijuna kuna, a Ministarstvu znanosti za oko 300 milijuna kuna’, poručio je Lalovac.

Ostalo povećanje rashoda odlazi na dodatna sredstva izravnanja za decentralizirane funkcije u iznosu od 210 milijuna kuna, na kamate za primljene kredite i zajmove u iznosu od 160 milijuna kuna, na socijalne naknade u iznosu od 150 milijuna kuna, mirovine u iznosu od 133 milijuna kuna i doplatak za djecu u iznosu od 90 milijuna kuna.

‘Zadovoljni smo jer ovaj dio povećavanja rashoda odnosi na oen koji su nužni, ne pokrivaju se iz zaduženja i kredita nego iz organskih prihoda odluke Vlade koja je poticala investicije’, kazao je Lalovac.

Deficit, dodao je, ostaje na istoj razini i iznosi 12,5 milijardi kuna, odnosno 3,8 posto BDP-a.

‘To su dobre vijesti i činjenice. Dakle, stvari koji su se zaista dogodile’, prokomentirao je rebalans premijer Zoran Milanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...