Za Rivu skuplja potpise za referendum oko izgradnje luke u Sv. Filipu i Jakovu

Građanska inicijativa “Za Rivu” počinje prikupljanje potpisa za referendum oko izgradnje luke za javni promet u Svetom Filipu i Jakovu.

Ovim potezom žele ukazati na problem izgradnje luke u centru mjesta, netransparetno pogodovanje privatnom investotoru i ugrozi javnog interesa mještana.

Njihovu objavu za medije prenosimo u cijelosti.

07.09.2015. Sv. Filip i Jakov. Novoosnovana građanska inicijativa “Za rivu” iz Sv. Filip i Jakova, koja je u samo nekoliko dana od osnivanja okupila preko 200 članova, uskoro započinje sa prikupljanjem potpisa za raspisivanje lokalnog referenduma o izgradnji luke za javni promet ispred zaštićene stare jezgre Sv. Filip i Jakova.

Kako bi se stvorili uvjeti za početak gradnje sporne luke, Općina Sv. Filip i Jakov je u svibnju 2015. godine promijenila Urbanistički plan uređenja (UPU) obalnog pojasa iz 2008. godine te je trenutno u postupku ishođenja lokacijske dozvole za navedeni projekt. Spomenutim izmjenama i dopunama UPU-a predviđa se izgradnja luke otvorene za javni promet lokalnog značaja koja obuhvaća područje namijenjeno obavljanju linijskog pomorskog prometa, komunalni vez, komercijalni vez, ribarski vez i vez turističkih brodova u tranzitu. Planirani zahvat zauzima čak 77400 m2 i predviđa sve zajedno 450 vezova, što nije u skladu s mjerilom naselja Sv. Filip i Jakov. Time se bitno mijenja dosadašnji karakter naselja kao turističkog mjesta uz more te se na neadekvatan način mjesto pretvara u urbano-lučko središte.

Prema spornim izmjenama UPU-a velik dio luke čine vezovi turističkih brodova u tranzitu koji će biti u režimu koncesije i zapravo su ekvivalent marini. Na taj način se zaobilazi Prostorni plan Županije koji ne predviđa mogućnost izgradnje marine u Sv. Filip i Jakovu te se pod krinkom javnog interesa (povećanja broja komunalnih vezova) pogoduje privatnom investitoru. Buduća luka se prema UPU-u naslanja na postojeću plažu te se proteže ispred zaštićene stare jezgre Sv. Filip i Jakova. Time se na mjestu današnje rive gubi pristup moru, a na tom prostoru se gradi parking buduće luke. Veliki gat, ukupne dužine oko 350 m, u potpunosti onemogućava prirodnu morsku cirkulaciju, a jedini se ispusti planiraju upravo prema spomenutoj plaži što će nedvojbeno bitno smanjiti kvalitetu mora na najstarijem (i glavnom) filipjanskom kupalištu. Predviđena luka zatvara pogled s rive prema otocima i u potpunosti mijenja dosadašnju vizuru mjesta. Izgradnjom ovakvog projekta devastira se stara jezgra Sv. Filip i Jakova koja je pod zaštitom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, zbog čega je isto ministarstvo u postupku donošenja UPU-a dalo niz primjedbi koje nisu uvažene. Realizacijom ovog projekta stvara se značajno povećanje prometa i to u prostoru koji je tijekom turističke sezone zakrčen prometom. Bitno je napomenuti da je cijeli potez rive unutar zahvata tijekom sezone strogo pješačka zona, a prema novom UPU-u upravo ta pješačka zona postaje glavna poveznica luke i državne ceste D8. Niti u jednom dijelu novog UPU-a ne predviđa se otvaranje rive prema moru ili izgradnja nove šetnice i popratnih sadržaja. Naprotiv, javni prostor se drastično smanjuje, a onaj preostali se nagrđuje i devastira povećanjem prometa, asfaltiranjem i uništavanjem vizure. Iz svega navedenog vidljivo je da u postupku donošenja UPU-a u brojnim segmentima nisu poštivane zakonske odredbe Zakona o prostornom uređenju nego je u ovom slučaju prostorno planiranje podređeno već postojećem idejnom projektu buduće luke.

Građanska inicijativa “Za rivu” protivi se izgradnji luke na spomenutoj lokaciji i smatra da je čitav postupak donošenja Izmjena i dopuna UPU-a obalnog područja bio netransparentan. Naglašavamo da lokalne vlasti nisu učinile ni približno dovoljno po pitanju obavještavanja i informiranja javnosti. Nije raspisan javni natječaj za izradu projekta niti su javnosti ponuđena varijantna rješenja uređenja obalnog pojasa čime bi se potakla javna rasprava i ishodilo optimalno rješenje. Održan je jedan javan (zakonski obavezan) uvid u projekt koji je građanima prezentiran kao neobavezno predstavljanje projekta marine. Pri tome nije naglašeno da se radi o dijelu pravne procedure u donošenju UPU-a te da je to zadnja instanca za podnošenje žalbi i primjedbi stanovnika prije izglasavanja UPU-a. Također je bitno napomenuti da u Sv. Filip i Jakovu od siječnja 2014. ne postoji mjesni odbor pa je na taj način (namjerno ili slučajno?) onemogućeno izravno sudjelovanje građana u donošenju bilo kakvih odluka općinskih vlasti. Sve je to rezultiralo zakašnjelom reakcijom stanovnika pa je u ovom trenutku jedina mogućnost da se spriječi gradnja sporne luke organizacija lokalnog referenduma na kojem će se tražiti stavljanje izvan snage postojećeg UPU-a. Kako bi Općinsko vijeće Općine sv. Filip i Jakov raspisalo lokalni referendum, potrebno je zahtjevu za raspisivanje referenduma priložiti potpise 20% birača općine. Građanska inicijativa “Za rivu” uskoro će obavijestiti javnost o osnivanju organizacijskog odbora za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma, referendumskom pitanju te točnom datumu početka skupljanja potpisa.

Građanska inicijativa „Za rivu“, Sv. Filip i Jakov
Koordinator inicijative: Marija Rukavina, Iza sela 18, 23207 Sv. Filip i Jakov
Email: [email protected]

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...